Dierenpolitie Sint-Truiden krijgt award van Prins Laurent

SINT-TRUIDEN -
De afdeling dierenpolitie van lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken kreeg donderdagavond uit handen van Prins Laurent de award 2003 voor hun bezorgdheid voor het dierenwelzijn.

,,Door dieren te helpen, helpen wij ook mensen''; stelt coördinator Johnny Boffin die vindt dat deze materie in het takenpakket van iedere politiedienst thuishoort.

De award 2003 uitgereikt door de stichting Prins Laurent is een beeld van een mythisch fabelachtig dier dat de grote stromingen in de wereld aankondigt. Voor de lokale politie betekent deze award dat zij met de oprichting van hun dierenpolitie, als eerste in ons land met een gestructeerde aanpak, op de goede weg zitten.

Lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken ging op de werelddierendag van 2002 van start met de afdeling dierenpolitie als onderdeel van de leefmilieupolitie. ,,Samen met collega Erna Misotten coördineer ik de zaak'', vertelt Johnny Boffin. ,,Maar eigenlijk doen onze interventieploegen de eerste vaststellingen van de noden. Wij hebben daar geen nieuwe mensen voor aangeworven, enkel een herstructurering gedaan.

Was er nood aan een dierenpolitie?

Johnny Boffin: ,,Als wij nu de reacties bekijken was er duidelijk nood aan. Negatieve reacties hebben wij tot nu toe niet gekregen. Uit het aantal keren dat wij gecontacteerd zijn, blijkt hoe groot de nood is. Heelwat andere steden en gemeenten hebben ons ondertussen al gevraagd om inlichtingen zodat onze zonechef tijdens de uitreiking benadrukte dat het recht van dierenwelzijn een specifieke materie vormt die deel zou moeten uitmaken van de basisopleiding in de politieschool.''

Wanneer wordt de dierenpolitie ingeschakeld?

,,Dit kan gaan van loslopende paarden, honden of zwerfkatjes tot vragen in verband met exotische dieren zoals slangen en spinnen. Een klein gedeelte van de tussenkomsten gaat over mishandelde dieren. Door dieren te helpen, worden ook mensen geholpen want vaak weten zij niet wat ze moeten aanvangen. Bijvoorbeeld vragen over het houden van slangen blijven eveneens stijgen. Voor ons betekent dit een voordurende bijscholing want deVlarem wetgeving verandert dikwijls.''

Hoe vangen jullie dieren op?

,,In een aantal gevallen hebben wij een goede samenwerking met het dierenasiel in Sint-Truiden. Wanneer het asiel gesloten is, hebben wij een voorlopige opvang voorzien op het politiecommissariaat. Soms doen wij beroep op externe diensten zoals het Natuurhulpcentrum of de diensten van Bos en Groen. Wij hopen dat onze taak de houding van de bevolking tegenover de dierenwereld gunstig zal beïnvloeden.'' (ADH)

Corrigeer

MEER NIEUWS