Dertig jaar geleden kwamen 23 leerlingen om in Heilig-Hartcollege

Herdenking slachtoffers brandramp

HEUSDEN-ZOLDER -
Op vrijdag 23 januari wordt in het Sint-Franciscuscollege van Heusden en Berkenbos de brand in het Heilig Hartcollege van dertig jaar geleden herdacht. Om acht uur is er een eucharistieviering in de kapel. Daarna wordt er in elke klas gebeden voor de slachtoffers van deze ramp.

Aan de herdenksteen zullen ook extra bloemen worden neergelegd. De gebeurtenissen van woensdag 23

januari 1974 in het Heilig Hartcollege van Berkenbos zal altijd een zwarte bladzijde blijven in de geschiedenis van de scholengemeenschap. Om 23

uur brak er brand uit op de slaapzaal van het internaat. De tol aan mensenlevens was hoog. Er vielen 23

doden.

Ondertussen is de naam van de school verandert in Sint Franciscuscollege campus Berkenbos, maar de slachtoffers van de ramp zijn nog lang niet vergeten. ,,Elk jaar is er in onze school een herdenkingsplechtigheid'', zegt directeur Jos Janssen. ,,Dat wordt meestal sober en sereen gehouden. Toch houden wij ons eraan om elk jaar, samen met de leerlingen, even stil te staan bij de verschrikkelijke gebeurtenis van die bewuste dag in 1974. Vijf jaar geleden hebben wij de getroffen families uitgenodigd bij de onthulling van een gedenksteen. Dat werd door de meeste nabestaanden erg geapprecieerd. Dit jaar zullen wij het dus houden bij een eucharistieviering, een gebed en wat extra bloemen bij de gedenksteen.''


Nooit vergeten
Ook in het geheugen van de families van de slachtoffers blijft woensdag 23

januari voor altijd gegrift. Benny Vanpol was één van de jongens die de brand niet overleefden. Hij was toen veertien jaar. Zijn vader Georges denk nog alle dagen aan hem.

,,Ik heb alle begrip voor het feit dat de school een herdenkingsplechtigheid organiseert. Wanneer men mij zou uitnodigen zou ik zeker gaan, want ik wil de gedachten aan mijn overleden zoon levendig houden. Iedere dag flitsen de beelden van dertig jaar geleden weer door mijn hoofd. Het schoolplein waar ik in de druilerige regen op nieuws wachtte, de brandweer, de schooldirectie die ons in het ongewisse liet en politiecommissaris Mees die hoofdschuddend te kennen gaf dat er geen hoop meer was voor onze Benny. Dat zijn dingen die een mens nooit vergeet. Het feit dat de school deze gebeurtenis herdenkt, vind ik een goede zaak. Misschien moeten ze de families van de slachtoffers daar ook over informeren'', aldus Georges Vanpol.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees