Middeleeuwse tuin de blikvanger in Geel-Rauwelkoven

RUINES ALS VERSIERING

GEEL -
Een buitenbeentje in het Open Tuinenaanbod van dit weekeinde is ongetwijfeld de Middeleeuwse tuin van Marc Seyen uit Geel-Rauwelkoven. Plantenfreaks zijn bij hen niet echt aan het goede adres, tenzij rotsplanten hun grote liefde zijn. Blikvangers in zijn tuin zijn een aantal ruïnes die doen denken dat de heer des huizes meer een decorbouwer is dan een tuinfanaat.

Marc en Nancy Seyen bouwden in het landelijke Rauwelkoven een nette moderne woning. Het contrast tussen hun huis en de tuin is opvallend. ,,Dat moet zo want anders valt een van beide niet op'', verduidelijkt Marc. ,,Het verleden heeft mij altijd fel geïnteresseerd en wanneer we met vakantie gaan, is die uitstap zonder een of meerdere bezoeken aan ruïnes niet geslaagd.''

De constructies geven die tuin een sprookjesachtig en soms zelfs een spookachtig karakter. De Franse witte steen oogt oud en minstens zo echt als het roest van sommige raamspijlen, maar als we Marc mogen geloven is het niks anders dan wat aan elkaar gelijmde bouwblokken overtrokken met kippengaas, jute en veel cement. Ook de immense kruiken die de voor- en de achtertuin sieren, blijken eigen makelij.


Jacuzzi
Wel echt zijn een collectie oude houten karren en andere attributen die aan de Middeleeuwen doen terugdenken. ,,Zo'n dingen vind je mits enig zoekwerk op rommelmarkten. Meestal gaan we voor zoiets op zoek in Heist-op-den-Berg of in Geel. Veel geld besteden we daar niet aan. Het gaat tenslotte toch maar om rommel. Dat beweren anderen tenminste toch'', lacht Marc schamper.

Achter in de tuin heeft Marc zijn werkhuis. Maar opvallen doet het niet omdat het verstopt werd onder een met gras begroeide helling. Een ingenieus, ook al zelfgemaakt bevloeiingssysteem zorgt ervoor dat het gazontapijt ook daar mooi groen oogt, terwijl damhertjes het beter millimeteren dan gelijk welk grasmachine.

Als het op contrasteren aankomt, durft Marc Seyen heel ver te gaan. Achter zo'n ruïnemuur installeerde hij bijvoorbeeld een ultramodern jacuzzibad om er samen met zijn Nancy languit van de sterrenhemel te genieten. ,,Het is gewoon een heerlijk plekje daarvoor'', legt hij uit. ,,Bovendien kan je er zalig wegdromen van de Middeleeuwen. Ik heb altijd al het gevoel gehad dat het leven toen veel simpeler was. En de Middeleeuwers hadden daar geen jacuzzi voor nodig.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees