Henri Paridaens en Marcel Hanssens in de bloemetjes

HALLE -
De stad Halle reikte eretekens uit aan twee stadsgenoten die zich de afgelopen jaren bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. Henri Paridaens (87) zette zich in voor de sociale huisvesting in Halle en als vrijwilliger voor de vzw De Floere. Marcel Hanssens (82) maakte van de klarinet een populair muziekinstrument.

Henri Paridaens was vele jaren actief in de Nationale Maatschappij voor de Kleine Landeigendom, later de Nationale Landmaatschappij. Als financieel directeur realiseerde hij de sociale verkavelingen van de Victor Mertensstraat en de Florawijk in Buizingen en van de Europalaan in Halle. Ondertussen zijn zo'n 250 mensen eigenaar van een woning in deze verkavelingen. Maar wellicht kreeg Henri Paridaens de medaille vooral voor zijn inzet voor de beschutte werkplaats en het gezinsvervangend tehuis De Floere in Essenbeek. Als secretaris en later als afgevaardigd beheerder sleet hij al vele uren belangeloos in De Floere.

Hallenaar Marcel Hanssens verdiende zijn sporen dan weer in de muziek. Hij stond als klarinetspeler overal ter wereld op de podia. Hij maakte onder andere deel uit van het Nationaal Orkest van België. Hij gaf een nieuw elan aan de klarinet door voor zijn eigen Belgisch Klarinettenkwartet zo'n 200 werken op punt te stellen.

Marcel Hanssens kreeg eerder al het bronzen erebeeld Fuga van de Unie van Belgische Componisten en een eremedaille van de Belgische muziekpers. Hij bracht de muziek dichter bij de jeugd als muziekleraar aan de Halse Servaisacademie en aan het Koninklijk Atheneum. (IDH)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees