Olie vervuilt Leie

ASTENE -
Een voorbijganger stelde gisternamiddag op het jaagpad langs de Leie achter de fabrieken van Versele vast dat er olievlekken op het water dreven. De man verwittigde de politie van Deinze die op haar beurt de brandweer te hulp riep. De zwarte olievlekken werden door de wind voortgestuwd en dreven met de stroming mee naar Astene Sas.

Om uitbreiding te voorkomen en het visrijk gebied in Astene te beschermen deed de Deinse brandweer een beroep op het korps van Gavere dat met afsluitslangen ter plaatse kwam. Met behulp van een motorboot legde de brandweer een dam aan, zo'n 300 meter van Astene Sas verwijderd. De civiele bescherming werd opgeroepen om mee te helpen verder onheil te voorkomen. Gevreesd wordt dat veel olie zich aan de droge oevers en tussen het riet heeft vastgezet; bij de eerste hevige regenval zal die opnieuw loskomen en zal er ingegrepen moeten worden.

De politie stelt een onderzoek in. Het optreden van de brandweerkorpsen kreeg veel bekijks. Het jaagdpad langs de Leie wordt immers veel bewandeld en bovendien rijden via die weg veel fietsers van Astene naar het centrum van Deinze.

Corrigeer

MEER NIEUWS