't Spelleke en Confrérie organiseren vandaag zelf herdenking

,,Beroemde veldslag in Gavere wordt vergeten''

GAVERE -
Vandaag, woensdag 23 juli, rond de middag is het precies 550 jaar geleden dat op de kouters tussen Semmerzake en Gavere de Slag bij Gavere losbarstte. Kwamen er het voorbije weekend nog meer dan 8.000 toeschouwers opdagen voor een historische evocatie van die beroemde veldslag, dan stond er vandaag helemaal niets op het programma. Dat zinde een aantal Gaverlingen allerminst. Zij besloten zelf een herdenking in elkaar te steken.

Mattheus De Clippele en Guy Van Hove van het Spelleke van Goavre en de leden van de Confrérie van de Tantes en Nonkels van Valeir trekken vandaag op de middag in stoet naar de Markt van Gavere om er bloemen neer te legen bij het standbeeld van Valeir. Zij willen daarmee de duizenden krijgers herdenken die stierven tijdens de Slag bij Gavere op 23 juli 1453.

,,Er zijn de voorbije dagen en maanden zoveel herdenkingen en manifestaties geweest. Er staan er ons nog heel wat te wachten, maar op de dag van de veldslag zelf gebeurt er niets. Die zijn de officiële instanties helemaal vergeten. Goed, dan doen wij het maar'', zegt Guy Van Hove.

Een betere plaats dan het standbeeld van Valeir op de Markt in Gavere konden ze daarvoor niet uitkiezen. Het beeld van de Gentse krijger werd vijftig jaar geleden op de Markt geplaatst naar aanleiding van de vijfhonderdste verjaardag van de Slag bij Gavere . Valeir speelt samen met Flupke -- die aan de overkant van de Markt staat -- al heel wat jaren een hoofdrol in het Spelleke van Goavre .


Waardige herdenking
,,Onze actie is ludiek, maar tegelijkertijd ook ernstig op te vatten. Commercieel gerichte herdenkingsactiviteiten zijn er wel geweest, maar een waardige herdenking van de Slag bij Gavere was er vooralsnog niet. Bovendien werden Valeir en Flupke in geen enkele officiële manifestatie rond de Slag bij Gavere betrokken.''

Mattheus De Clippele, Guy Van Hove, de Tantes en Nonkels van Valeir en Julien Pauwels, oud-bellenman van Gent, verzamelen vanmiddag om 11.45 uur aan de fontein op de Markt.

Corrigeer

MEER NIEUWS