Ereburgemeester Roger Otte overleden

,,Zijn diplomatie bracht rust in woelige tijden''

SINT-LIEVENS-HOUTEM -
Ereburgemeester Roger Otte overleed maandagavond op 87-jarige leeftijd in het Gentse UZ. Hij was 35 jaar lang ononderbroken CVP-burgemeester van Sint-Lievens-Houtem en 21 jaar volksvertegenwoordiger. Hij zal in Houtem geboekstaafd blijven als een charismatisch diplomaat die door zijn onverstoorbaar optreden vaak rust bracht in de politiek woelige periode na de gemeentefusies.

Roger Otte werd op 2 mei 1916 geboren in Oombergen. Als leraar

Germaanse Talen onderwees hij jarenlang Duits en Engels in het Provinciaal Handels- en Taalinstituut in Gent. In 1958 werd hij tot burgemeester verkozen van het toenmalig zelfstandige Sint-Lievens-Houtem binnen een volstrekte CVP-meerderheid. Na de gemeentefusies in 1976 werd hij burgemeester van de fusiegemeente in een CVB-GB-coalitie. Hij bleef burgemeester tot eind 1994.

Zowel zijn politieke mede- als tegenstanders zullen zich de onverstoorbaarheid blijven herinneren waarmee hij in de jaren zeventig en tachtig hoogoplopende ruzies in de gemeenteraad wist te beheersen. ,,Wij begrepen niet hoe hij zo onverstoorbaar kalm kon blijven in die explosieve situaties'', zegt zijn partijgenoot Frans Verlee die als politicus de woelige jaren meemaakte. ,,In alle omstandigheden bleef hij voor iedereen mijnheer de burgemeester . Ook buiten het gemeentehuis kreeg hij groot respect. Voorbijgangers namen hoed of pet af als ze hem op straat passeerden.''

Na zijn opruststelling bleef Roger Otte de Houtemse politiek op de voet volgen maar hij hoedde er zich voor om vermengd te raken in het intrigerende partijenspel. Hij bleef politieke, sociale en culturele interesse betonen tot vlak voor zijn dood. Zijn gevoel voor stijl achtervolgde hem tot in de dood: hij overleed op de nationale feestdag van 21 juli. (HLS)

  • De uitvaartliturgie van Roger Otte heeft plaats op dinsdag 29 juli om 11 uur in de Sint-Michaëlkerk in Sint-Lievens-Houtem. Begroeting is vanaf 10.15 uur mogelijk in de raadzaal van het gemeentehuis.
  • Corrigeer

    MEER NIEUWS