Noodlot slaat toe tijdens wandelvakantie in Zwitserse bergen

Blikseminslag velt Wevelgemse huisvader

WEVELGEM -
Wat een ontspannen wandelvakantie in het Zwitserse hooggebergte moest worden, is voor de Wevelgemse familie Decock tragisch geëindigd. De eerste dagtocht werd Johan Decock (43) fataal. Verrast door een hevig onweer werd Decock op de top van een berg neergebliksemd. Hij was op slag dood. De oudste zoon Koen liep erge brandwonden op, een vrouw uit Nederland die het gezin onderweg was tegengekomen, werd zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht. De Nederlandse man en de overige gezinsleden Decock bleven ongedeerd.

Vol verwachtingen was het gezin, dat gek was op wandelen, zondag met Intersoc, de reisorganisator van de Landsbond CM, aan een zoveelste verblijf in Zwitserland begonnen. De lange autorit naar St.-Luc in Wallis was voor het gezin uit de Walnootstraat 9 in Wevelgem zonder problemen verlopen.

Johan Decock (43), parketvloerlegger bij de firma Vanneste uit Wevelgem, verbleef met zijn vrouw Veronique Deboosere (45) en de drie kinderen Koen (18), Nele (15) en Pieter (12) in een hotel in St.-Luc. Dat is gelegen op 1660 meter hoogte, in het hartje van Val d'Anniviers. De omgeving is bezaaid met Walliser-bergdorpjes.

Van daaruit kunnen dagtochten worden gemaakt naar Illhorn, Schwarzhorn, Rothorn, Bella Tola en Tonnot.


Volslagen verrast
Herman Janssens, diensthoofd bij de CM in Brussel: ,,Voor de Wevelgemse familie was de achtdaagse wandelvakantie maandagmorgen nog maar net begonnen. Bij het ontbijt was er enkel een korte regenbui. Niets liet vermoeden dat het die middag zwaar zou onweren. In de buurt van Grimentz hadden Johan, Veronique, Koen, Nele en Pieter de kabelbaan genomen naar Bendola. Een gemarkeerde wandeling zou hen naar Roc-d'Orzival brengen. Onderweg kwamen ze een Nederlands echtpaar tegen, dat de familie tot aan de top vergezelde. Boven kregen ze een fikse hagelbui te verwerken. Alle zeven gingen ze schuilen achter een muurtje waarop een panoramische kaart was aangebracht. Het donderde en bliksemde.''

,,Het onweer was nagenoeg voorbij toen opnieuw een bliksem insloeg. Die werd voor Johan Decock fataal. Ook Koen en de Nederlandse vrouw liepen brandwonden op. Een heli van Air Glacier rukte uit om de slachtoffers naar het ziekenhuis over te vliegen. Eerst was nog geprobeerd om Johan ter plaatse te reanimeren, maar dat lukte niet. De gewonden werden naar het ziekenhuis van Sierre overgevlogen'', aldus nog Herman Janssens.


Fervente wandelaars
Terwijl Intersoc de familieleden slachtofferhulp verleende, werd ook het thuisfront verwittigd. Kapster Dominique Deboosere, de tweelingzus van Veronique, is er het hart van in: ,,Het wandelen in de bergen zat er voor de hele familie van jongs af aan in. Aan ervaring ontbrak het hen allerminst, want ontelbare keren hadden ze voor een bergvakantie bij Intersoc geboekt. Ze kenden de streek als hun broekzak. Roekeloos waren ze niet. Nooit eerder deden zich problemen voor. Niet te geloven hoe ongenadig het noodlot hier toesloeg.''

Wanneer de familie Decock zal worden gerepatrieerd, bleef gisteren nog onduidelijk.

Corrigeer

MEER NIEUWS