Politie betrapt vinkenstropers

WAREGEM, WAVER -
Twee erkende vinkenkwekers uit Waregem en Dentergem zijn gistermorgen op heterdaad betrapt in het Waals-Brabantse Waver toen ze hun illegale netten spanden om een paar wilde vinken te vangen.

De Waverse politie pakte het duo op toen ze zagen wat ze van plan waren. Ze hadden net een aantal mistnetten gespannen en een paar kooitjes met fluitende vinken ervoor gezet om andere vogels te lokken. Volgens het jachtdecreet is dat illegaal; er staan zware geldboetes op.

De twee vinkenvangers zijn in het vinkeniersmilieu bekende kwekers. Zowel in Waregem als in Dentergem heeft de plaatselijke politie, met de hulp van collega's uit Waver, huiszoekingen gedaan. In totaal vonden ze nog een dertigtal illegaal gevangen vogels, waaronder een vrij zeldzame -- en beschermde -- Noorse vink.

De Vogelbescherming Vlaanderen heeft zich burgerlijke partij gesteld tegen de twee vinkenstropers. Voorzitter Jan Rodts vindt het ,,verwerpelijk'' en ,,schandalig'' dat lieden die een zekere reputatie hebben bij vinkeniers zich inlaten met zulke praktijken. ,,En dan nog in het broedseizoen. Die kerels zijn gewetenloos.''

De Vogelbescherming zal een forse schadevergoeding eisen. (FrP)

Corrigeer

MEER NIEUWS