Bewakingscamera's verraden daders met voorhamers

Ramkrakers slaan toe in Ieper en Poperinge

IEPER, POPERINGE -
Twee ramkraken, vermoedelijk door drie Fransen uitgevoerd in het Avia-tankstation op de grensovergang Callicanes in Abele (Poperinge) en enkele uren eerder in de lingeriezaak Hunkemöller in Ieper, schrikten gistermorgen de Westhoek op. De ongemaskerde daders en hun brute vernielzucht werden op bewakingscamera's vastgelegd. Ze blijven alsnog spoorloos met een aanzienlijke buit.

In de nacht van maandag op dinsdag omstreeks 2.30 uur werden de buren van lingeriezaak Hunkemöller in de Boterstraat 34 in Ieper gewekt door het geluid van brekend glas. Minder dan vijf minuten later zagen de buren de drie inbrekers wegvluchten in de wagen, die tegen de etalage stond. De buit is lingerie.

,,Het is mij niet duidelijk of ze de glazen deur insloegen, dan wel die met hun auto ramden'', zegt de filiaalmanager. ,,Wellicht zijn de boeven opgeschrikt door om het even wat en vluchtten ze eerder dan gepland. Tegen dit soort geweld kan je weinig inbrengen. Het plaatsen van paaltjes heeft geen enkele zin als de inbrekers voorhamers bij hebben. De buit is aanzienlijk.''

In juli vorig jaar sloegen Franse ramkrakers ook al toe in een boetiek langs de Meensestraat in Ieper. Ook daar hetzelfde scenario: de kraak met de wagen mislukte en het raam werd aan diggelen geslagen.

Drie uur later sloeg hetzelfde trio als in de Boterstraat ook toe in de shop van het Avia-tankstation langs de Callicanesweg 21 in Abele.


Zeer stoutmoedig
,,Ik heb gewoon geen 'chance'. Ik kan het aantal inbraken in mijn grenszaak niet meer op mijn twee handen tellen. Die mannen kijken achter niks. Ze staan duidelijk op de bewakingscamera en zijn dermate stoutmoedig dat ze niet eens meer gemaskerd toeslaan. Je ziet ze echt met een grote voorhamer het raam inslaan'', vertelt uitbater Marc Vandecasserie.

,,Een maand geleden werd er ingebroken en ik heb het niet eens meer aangegeven. Ik zou binnenkort meer in het politiecommissariaat zitten dan in de winkel. De buit is telkens tabak en sigaretten. Dit keer weer heel veel'', aldus nog Marc Vandecasserie.

De winkel Tiffanys naast zijn benzinestation kreeg de jongste drie jaar al meer dan tien keer ongewenst bezoek. Telkens werd de veiligheid verhoogd, recent nog met de videobewaking, die de daders -- volgens de politie -- wel eens de das kon omdoen.

Corrigeer

MEER NIEUWS