Gratis wafels voor bejaarden


De familie Vandervaeren hoeft bij de Brusselaars niet meer worden voorgesteld. Al meer dan twintig jaar nodigen zij tijdens de kermis honderd bejaarden uit voor een traktatie in hun eettent.

,,Het is allemaal begonnen zo'n 25 jaar geleden toen mijn grootmoeder een wafel gaf aan enkele arme bejaarden die ze in de buurt van ons eetkraam zag staan. Sindsdien maken we er elk jaar een traditie van om enkele Brusselse rusthuizen die aangesloten zijn bij de vzw 'De stuiver van de grijsaard' uit te nodigen. Maar de mensen die hier zoveel jaren geleden de eerste gratis wafels kregen, die mogen er elk jaar weer bij zijn'', legt kleinzoon Henry Vandervaeren uit.

,,Intussen is mijn grootmoeder overleden, maar uit respect voor haar zetten we de traditie voort. Op 14 augustus mogen de bejaarden hier op onze kosten weer naar hartenlust komen smullen. En of ze nu smoutebollen bestellen of wafels, we maken het met de glimlach klaar. Maar we zorgen er wel voor dat ze niet te veel pintjes bestellen, anders komen er brokken van'', lacht Vandervaeren.

,,Weet je, op deze manier zijn we zeker dat onze inspanningen geen verloren moeite zijn. Als je geld stort op een rekening van een goed doel, weet je nooit hoeveel daarvan naar de mensen zelf gaat. Als wij de bejaarden hier zien smullen en genieten van hun dagje uit, dan voelen we dat we iets moois gedaan hebben. Ze zijn dan zo dankbaar en gelukkig en dat tonen ze ook''.

De eettent van de familie Vandervaeren staat er al sinds 1887. ,,Toen was ons kraam natuurlijk nog niet zo uitgebreid. We hadden een bescheiden frietkraampje. Maar nu, vijf generaties later, groeiden we uit tot een gezellige overdekte plaats waar kermisbezoekers naar hartelust kunnen smullen van onze lekkernijen''. (EVE)

Corrigeer

MEER NIEUWS