Ternat wil afvalberg aanpakken

TERNAT -
Met een gemiddelde van 245,64 kg restafval per inwoner zit Ternat volgens OVAM ver boven het Vlaams gemiddelde van 171 kg. Dat vindt ook CD&V-JA die het punt op de gemeenteraad ter sprake bracht. Ook Gras vindt dat Ternat het afvalprobleem zo vlug mogelijk moet aanpakken.

door Linda VANDEN DRIESSCHE

CD&V-JA is niet gelukkig met de OVAM-cijfers. ,,Ondanks de sterke impulsen van onze milieuambtenaar is gebleken dat de weinige middelen die de huidige meerderheid wil voorzien ver onvoldoende en inefficiënt zijn'', zegt de oppositiepartij. ,,CD&V-JA stelt zich constructief op om dit probleem op te lossen''.

De partij doet enkele voorstellen zoals een inventaris van het huidig restafval om te achterhalen hoe men aan zo'n hoge score komt. ,,Op basis van deze eerste resultaten kan men opmaken dat er misschien bijkomende inspanningen nodig zijn om het sorteren van afval te verbeteren. Misschien zijn de zakken te duur en moeten we de prijs verlagen? Zijn er bijkomende acties nodig om de kringloopwinkel onder de aandacht te brengen en het groot huisvuil meer naar deze winkels te brengen?'', zegt Roland De Feyter.

De CD&V-JA fractie wil dat er een commissie/werkgroep opgestart wordt in de milieuraad die rond afval zal werken en een actieplan moet uitwerken. Sensibilisering is daarin belangrijk.

Zelden was er op een gemeenteraad zoveel eensgezindheid over een toegevoegd punt van de oppositie. Guido Van Cauwelaert van Gras sloot zich aan bij CD&V-JA, maar hamerde er op dat we nog te veel denken aan gescheiden ophalingen en recycleren. Afvalvoorkoming is volgens hem de boodschap.


Ophalingen groot huisvuil
De meerderheid vindt ook dat Ternat werk moet maken van minder afval. De reden waarom Ternat zo ver boven het gemiddelde zit, ligt volgens burgemeester Roland Parys aan verschillende dingen. Ternat heeft onder meer door de ligging aan de E40, veel last van sluikstorten en zwerfvuil, afval dat bij restafval gerekend wordt. ,,In 2002 hadden we ook een Quick die voor veel zwerfvuil zorgde en we hebben vijf keer groot huisvuil opgehaald. We zijn dus een beetje slachtoffer van onze eigen dienstverlening''. In 2003 zijn er maar vier groot huisvuilophalingen en Ternat nam al maatregelen zoals blikkenvangers, brooddozen in de scholen, boodschappentassen en zo voort.

,,We hebben ook enkele grote distributieketens op ons grondgebied en die produceren ook veel afval'', ging Parys verder. ,,Maar wij staan er zeker achter dat we onze afvalberg naar beneden moeten krijgen en zoeken naar praktische middelen om dat te verwezenlijken'', besloot hij.

Corrigeer

MEER NIEUWS