Te veel ozon boven Aarschot en Walshoutem


Het warme weer jaagt het ozongehalte de hoogte in boven Aarschot. Het meetstation van de Vlaamse Milieumaatschappij tekende maandag een gemiddelde waarde van 117 microgram per kubieke meter op, over een periode van minstens acht uur. Dat is meer dan de Europese drempelwaarde. Ook in Walshoutem overschreed het ozongehalte de norm.

In Aarschot zit er wel vaker te veel ozon in de lucht. De hoge temperaturen zorgen dezer dagen opnieuw voor een ozonopstoot. Ozon is een agressief gas dat gemakkelijk tot in de kleinste luchtwegen doordringt.

,,Bij langdurige blootstelling aan concentraties tussen 150 en 200 microgram per kubieke meter treden al prikkeling van de ogen op, hoesten en een verandering van de longfunctie, vooral bij kinderen en astmalijders. De effecten worden nog versterkt door lichamelijke inspanningen en verschillen van persoon tot persoon'', meldt de federale overheid via haar webstek.

Aarschot haalde maandag waarden tot 120 microgram als uurgemiddelde en 117 microgram als gemiddelde voor een periode van acht uur. De Europese norm ligt op 110 microgram. Als het uurgemiddelde boven de 180 microgram komt, wordt de bevolking geïnformeerd. Dan houden de bewoners best het hoofd koel, letterlijk, en blijven ze binnen. Walshoutem haalde maandag een uurgemiddelde van 126 microgram per kubieke meter.


Af en toe drinken
De bewoners van Aarschot liggen niet wakker van de cijfers. Zo lang ze zich niet ziek voelen, zijn ze ook niet ziek, denken ze. Eddy en Willy staan als wegenwerkers van de stad elke dag in de zon. ,,Wij hebben er geen last van'', klinkt het. ,,We regelen ons werk een beetje zelf. Zo kunnen we ervoor zorgen dat we in de namiddag in de schaduw aan het werk zijn. En we drinken op tijd, hé.''

Jean-Louis en Jos leggen even verderop in de brandende zon dakpannen. Allebei hebben ze een pet op. ,,Warm, ja, maar beter zo dan dat het regent'', zeggen ze. ,,We kunnen ertegen hoor. We doen niet anders dan op het dak zitten.'' De spitsbroeder die van op de grond de pannen aanreikt, kijkt evenmin op van de hoge ozonconcentratie boven Aarschot. ,,Vroeger hield ik de cijfers wel in de gaten, via teletekst'', vertelt hij. ,,Maar nu niet meer. Ik ben er niet bang van. De hoge waarden zijn te wijten aan de plaats van het meettoestel. Dat staat vlak naast de autoweg E314.''

Corrigeer

MEER NIEUWS