Leuvense studenten bieden hulp in Amazonewoud


Kindersterfte, milities, corruptie en vervuild rivierwater. Studenten van de Leuvense universiteit trekken zich het lot aan van de inwoners van het Putumayogebied in Peru. Ze verenigden zich in de vzw Putumayo en vertrekken vandaag met zestien naar het gebied om er samen met de bewoners de levensomstandigheden te verbeteren.

,,Dit is de eerste reis maar zeker niet de laatste'', vertelt Anne Oosterlinck, studente rechten aan de K.U.Leuven. ,,We willen er een jaarlijks project van maken. Daarom riepen we ook de vzw Putumayo in het leven.'' Met allerlei sponsoractiviteiten verzamelden de studenten voldoende geld bij elkaar om een eerste reis van zes weken te bekostigen.

Ze vertrekken vandaag van op de luchthaven in Zaventem richting Zuid-Amerika. De groep telt zestien studenten uit de richtingen geneeskunde, bio-ingenieur, antropologie, rechten en economie: Bert, Lieve, Stijn, Vincent, Dominique, Julie, Tom, Ellen, Joaquin, Pieter, Johan, Kristel, Karolien, Anne, Matthias en An. Samen met plaatselijke niet-gouvernementele organisaties willen ze de levenskwaliteit van de bevolking verbeteren.

Het Peruaanse Putumayodistrict -- op de grens met Colombia -- telt 13.000 inwoners, verdeeld over 146 stammen. Deze gemeenschappen leven enorm geïsoleerd van de rest van de Peruaanse bevolking. Er zijn nijpende gezondheidsproblemen door het vervuilde rivierwater, milities maken de streek onveilig, er is geen onderwijs en er zijn geen medische voorzieningen. De studenten leren de bewoners medische technieken aan en installeren waterfilters.


Milities actief
,,Uit idealisme'', vertelt Anne. ,,Ik ben net afgestudeerd als student rechten en wilde iets doen om de mensen te helpen. Ik hoorde van andere studenten over de problemen in het Putumayodistrict.''

De veiligheid van de studenten is er niet gegarandeerd. ,,Ja, er zijn milities actief maar omdat we bij de plaatselijke bevolking verblijven, lopen we geen gevaar. Tenminste, als we ons niet met het politieke leven bemoeien. We moeten wel voorzichtig zijn maar het is er niet zo heel gevaarlijk.'' De studenten keren half september terug en brengen aan de hand van beeldmateriaal verslag uit over hun ervaringen. (BCZ)

Corrigeer

MEER NIEUWS