Waregem Koerse balt krachten

WAREGEM -
Vanaf vrijdag 24 augustus vliegen ze er weer in, de Waregemnaars. Het programma oogt muzikaler dan ooit. En wat opvalt, is de reclame die de Koninklijke Koersvereniging en de stad voor het eerst samen voeren. Voorheen werkte iedereen op een eigen eiland. Nu zit er meer lijn in de grootste hippische feesten van Vlaanderen. In elk geval blijft Waregem Koerse een uniek mengsel van Kasteelconcerten, Nacht van de Humor, Jaarmarkt, de Kleinste Steeple en natuurlijk de sportieve kern van de zaak: de Grote Steeple Chase, op de dinsdag na de laatste zondag van augustus.

De organisatoren van Waregem Koerse, die dinsdag 28 augustus plaatsvindt op de hippodroom aan de Holstraat, gaan voor het eerst sinds 154 jaar internationaal omdat de Grote Steeple Chase rechtstreeks door de Franse zender Equidia wordt uitgezonden. Andere hoogtepunten zijn zeker het hoedendorp van Willy Naessens op het binnenplein en zijn recordpoging om met een gespan van 76 of 80 paarden een lastwagen ruim 2 km voort te trekken.

De Koninklijke Waregemse Koersevereniging legt voor de winnaar van de Grote Steeple 50.000 euro opzij. Wat voor zo'n ren in Vlaanderen een enorm groot bedrag is.

Maar er is meer: dankzij de toestemming van het Franse ministerie van Landbouw wordt die wereldberoemde ren ook opgenomen in het Franse PMU-systeem en kunnen onze zuiderburen ook rechtstreeks via de zender Equidia de paardenhappening aan de Gaverbeek volgen.

,,Frankrijk alleen al telt 2 miljoen Equidia-abonnees. Zonder te spreken over de andere landen waar men die zender eveneens kan ontvangen. De associatie met Equidia is voor ons dan ook zeer belangrijk. Want op die manier eisen de Waregemse rennen duidelijk Europese erkenning op'', verduidelijkt Thierry Storme, bestuurslid van de organiserende Koersevereniging.


Hoeden
Een van de grote blikvangers wordt zeker het hoedendorp dat bouwondernemer Willy Naessens uit Wortegem-Petegem optrekt tegenover de hoofdtribune op het binnenplein. Hij nodigt er vijfhonderd gasten uit. De dames onder hen moeten verplicht een hoed dragen. Een jury van deskundigen beoordeelt de ontwerpen en duidt ook een laureate aan die met haar partner een uitnodiging krijgt om de Ascot-rennen bij te wonen.

Diezelfde Willy Naessens probeert ook zijn wereldrecord van zondag 29 juli te verbeteren, toen hij een lastwagen door 72 trekpaarden ruim 2 km kon voorttrekken. Nu mikt hij op een gespan met 76 tot 80 paarden.

Een andere attractie vormt het optreden van stuntman Lorenzo, afkomstig uit de Camargue. Hij voert enkele gewaagde acts op, waarbij hij rechtop blijft staan op de rug van twee paarden of van de ene op de andere viervoeter springt. (DJW)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees