Temse huldigt inwoners van de twintigste eeuw

Frans Boel gaf werk aan duizenden gezinnen

TEMSE -
Het culturele jaarprogramma van Temse werd het voorbije weekend voorgesteld. Traditioneel gaat deze voorstelling gepaard met een bijzondere attractie. Dit jaar werden de Temsenaars van de twintigste eeuw bekendgemaakt.

,,We beslisten om ereschalen te voorzien in tien verschillende categorieën'', zegt juryvoorzitter Luc De Ryck. ,,Er was maar één voorwaarde om genomineerd te worden. De kandidaat moest overleden zijn. Er lopen immers in Temse wel een paar mensen rond die denken dat zij zelf in aanmerking komen voor de titel van Temsenaar van de twintigste eeuw . Door deze voorwaarde in te bouwen hebben we sommigen een flinke teleurstelling bespaard.''

Een van de belangrijkste Temsenaars van de voorbije eeuw is ongetwijfeld Frans Boel. Hij werd de terechte laureaat in de categorie economie. Frans Boel was 39 jaar lang de grote baas van de Temsese scheepswerf. Onder zijn leiding steeg het aantal werknemers op de door zijn grootvader opgerichte scheepswerf van 200 tot 2000.


Familie
De scheepsbouw was onder Frans Boel bijna een halve eeuw lang de hefboom tot de welvaart en het welzijn van duizenden Temsese gezinnen. De man zal ongetwijfeld in Nieuw Temse, dat op de terreinen van de ondertussen teloorgegane scheepswerf wordt opgebouwd, een standbeeld krijgen.

Naast Frans Boel werden ook Karel Van Hoeylandt (politiek), Edward Poppe (godsdienst en spiritualiteit), Karel Aubroeck (kunst), de familie Wilford (toerisme), worstelaar Jan Roosen (sport), Alfons Gosselin (folklore) en Clemens De Landtsheer, Camille Vennens en Theo De Decker (allen algemeen) gehuldigd.

Opmerkelijk is dat de ereschalen van Karel van Hoeylandt, de pionier van het socialisme in Temse, en van priester Edward Poppe broederlijk naast elkaar aan dezelfde wand zullen prijken. Juliaan Van Hoeylandt is immers het dichtste nog in leven zijnde familielid van de twee laureaten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees