Tieltse brandweer krijgt felicitaties voor inzet

Werkplaats Seyntex brandt helemaal uit

TIELT -
Een ontploffing gevolgd door een brand vernielde een werkplaats van 1.000 vierkante meter bij de firma Seyntex, in de Seyntexlaan in Tielt. De brand ontstond zaterdagmorgen even na 2 uur. Eén brandweerman raakte lichtgewond aan de hand.

De brand bij de firma Seyntex ontstond in de zogenaamde pastakeuken. Een werkruimte waar de chemische stoffen klaargemaakt worden voor gebruik in de coatingafdeling. Bij Seyntex worden textielstoffen gemaakt, ironisch genoeg ook brandweerkleren...

Die brandweer kreeg felicitaties van het bedrijf. De spuitgasten stonden vooral tijdens het eerste kwartier voor een bijna onmogelijke opgave maar slaagden er toch in de brand beperkt te houden tot de bewuste pastakeuken.

,,Bij aankomst stonden we al voor een uitslaande brand'', zei John De Boever, commandant van Tielt. ,,We riepen onmiddellijk versterking in van de bijpost van Aarsele.''

In totaal 60 brandweermannen gingen de brand te lijf. ,,Er was geen watertekort. In het bedrijf is er een blusvoorraad van 1 miljoen liter water. Ook zijn de nodige blusvoorzieningen aanwezig. Bovendien komen we jaarlijks oefenen in het bedrijf. We wisten dus onmiddellijk hoe we ons moesten opstellen'', zegt de commandant.

Toch was het voorkomen van uitbreiding een hele moeilijke opgave. ,,Het ontstaan van de brand ging gepaard met een explosie. Enkele scheidingsmuren en brandvrije deuren waren daardoor weggeblazen'', verklaart John De Boever.

De brandweer omsingelde de brandende werkplaats en liet die gecontroleerd uitbranden. ,,Veel anders zat er niet op. Er staken namelijk producten in de brand die niet met water geblust mochten worden. Dat plaatste ons voor een dilemma.''


Brandweerman gewond
De brand ging gepaard met enorme steekvlammen, wat gevaar opleverde voor in de buurt gestapelde producten. Er deden zich ook een aantal explosies voor. Toen het dak het begaf, laaiden de vlammen nog even hoog op. Na een tweetal uur was de brand onder controle. Vanaf 6 uur werden de blusopstellingen geleidelijk aan afgebouwd.

Bij de brand raakte brandweerman Bert Hanssens gewond aan de hand. Hij werd door de dienst 100 overgebracht naar het Sint-Andriesziekenhuis, maar kon na verzorging het ziekenhuis nog dezelfde nacht verlaten.

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf Seyntex getroffen wordt door een brand. In het verleden deden zich al diverse branden voor, waaronder enkele hevige.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees