Georges Mommerency werd grondlegger van hedendaagse Nieuwpoort

Postbode bleef 24 jaar burgemeester

NIEUWPOORT -
Woensdag is in Nieuwpoort op 75-jarige leeftijd Georges Mommerency overleden. 'De facteur' was een BV avant-la-lettre en werd net verkozen omdat heel Nieuwpoort de postman kende. Hij bleef burgemeester van Nieuwpoort van 1971 tot 1995. Hij werd ook senator en provincieraadslid. Georges Mommerency had een droom, die hij koesterde tot de laatste dag: Nieuwpoort op de kaart zetten.

Politieke partijen hengelden altijd al naar bekende figuren: leidende mensen uit het verenigingsleven, vaders van grote families, bedrijfsleiders van plaatselijke ondernemingen. De Belgische Socialistische Partij (BSP) haalde met postbode Georges Mommerency meteen topaas binnen in de aanloop tot de gemeenteraadsverkiezingen van 1964. 'De facteur van Nieuwpoort' werd in 1965 gemeenteraadslid en bleef van 1971 tot 1995 24 jaar lang burgemeester van Nieuwpoort. De gemeente met amper 7.000 zielen in de jaren tachtig leverde met Mommerency meteen een senator (van 1974 tot 1978 en van 1985 tot 1991) en een provincieraadslid (van 1969 tot 1974 en van 1978 tot 1981).

In die bijna kwarteeuw maakte Mommerency van Nieuwpoort de stad van vandaag, met bijzonder veel aandacht voor de haven, de pleziervaart, de visserij en het (visserij)onderwijs. Veel van zijn dromen bleven bij dromen. Ooit pleitte hij voor een Oceanografisch Instituut in Nieuwpoort, waar het zeewetenschappelijk universitair onderzoek gebundeld werd. Ook ijverde hij voor kustcruises naar Oostende maar ook naar Duinkerke.


Grondlegger van nieuwe jachthaven
Toen in de jaren negentig de werkloosheid aan zee die in Vlaanderen oversteeg, brak hij een lans voor extra bedrijfsgrond. Zo kwam er een 20 hectare grote ambachtelijke zone Zuid de Noordvaart.

Onder Mommerency kende Nieuwpoort ongebreideld veel sociale woningbouw. Als geen andere politicus deed Georges in de stad aan sociaal dienstbetoon, tot hij ziek werd. Steeds zal hij herinnerd worden als grondlegger van de nieuwe jachthaven.

Zijn politiek einde werd bezegeld door gekrakeel binnen de inmiddels tot SP omgedoopte BSP. Mommerency bleef socialist, maar noemde zijn nieuwe politieke groepering eerst Nieuwpoort 2000 en nadien Inzet. Bij beide laatste verkiezingen werd hij ook effectief verkozen, maar hij besloot niet te zetelen.

Vriend en vijand kenden Mommerency als een politiek correcte figuur. Niemand nam hem op de korrel toen hij vorig jaar nog voor de derde keer in het huwelijk trad met Carmen Vanheyste.

Vandaag vrijdag wordt in alle intimiteit door de familie afscheid genomen van Georges Mommerency, die na een slepende ziekte woensdag omstreeks 16 uur overleed in het Sint-Augustinusziekenhuis in Veurne.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees