Britten met gemengde gevoelens op bezoek In Flanders Fields

,,Hier zie je wat oorlog aanricht''

IEPER -
Voor de Britten die dezer dagen op bezoek zijn in de Westhoek, hebben de Battlefields van de Westhoek een bijzondere dimensie. Terwijl landgenoten van hen in Irak aan het vechten zijn, staan zij met gemengde gevoelens onder de Menenpoort in Ieper, op Tyne Cot Cemetery in Passendale of op een van de vele andere Britse begraafplaatsen van de Groote Oorlog in Flanders Fields.

Op de vraag om een reactie op de invasie van Amerikanen en Britten in Irak, draaien enkelen zich op Tyne Cot meteen om: ,,No comment!'' Een dame aarzelt, keert terug en zegt met tranen in de ogen dat haar grootvader hier sneuvelde. Ze verontschuldigt zich voor het feit dat Tony Blair achter Bush blijft staan en hoopt dat de oorlog in Irak vlug voorbij is.

Ze krijgt meteen bijval van de omstaanders. Ook Catriona Mace (26), een Britse die in Brussel werkt voor een Britse niet-gouvernementele non-profit organisatie, en haar vriendin Ruth Davidson (24) uit Glasgow, die voor de BBC-radio werkt, begrijpen hun regering niet. Een grootoom van Catriona heeft in de streek rond Ieper gevochten. Hij werd gewond in 1916, maar overleefde de oorlog. Beide dames zijn op bezoek in Ieper. Ze zijn onder de indruk van de Menenpoort. Ze volgen via radio en tv de gebeurtenissen in Irak op de voet.


Britten zijn verdeeld
,,De Britten zijn verdeeld,'' zeggen ze. ,,Sommigen volgen slaafs of onbewust het standpunt van Tony Blair, maar velen gaan niet akkoord!'' Catriona Mace: ,,We hebben in februari allebei meegestapt in de anti-oorlogsbetogingen in Glasgow en in London. Die oorlog is onrechtvaardig. We zijn hier in Ieper om te herdenken. Hier zie je wat een oorlog kan aanrichten. Het geeft echt een dubbel gevoel als je hier onder de Menenpoort staat.''

Ruth Davidson vult aan: ,,Het is een schande. We schamen ons en excuseren ons voor de houding van de Britten: ze doen verkeerde dingen. Maar Blair luistert niet naar de stem van het volk.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees