Even serieus voor grote gekte

HALLE -
De historische carnavalsoptocht gisterennamiddag in de binnenstad naar aanleiding van 600 jaar carnaval in Halle werd nooit een spectaculair evenement maar bracht de stad wel in een vrolijke lichtvoetige sfeer. In de binnenstad was gisteren een massa op de been. Het volk wist de combinatie van stoet en kermis - en prachtig lenteweer - te smaken.

Halle lijkt hiermee voorbereid op het echte dolle carnavalsfeest van volgend weekeinde.

Laten zien hoe de Hallenaren 600 jaar geleden in net dezelfde straten carnaval vierden: dat was het opzet van de historische stoet die gisterennamiddag onder ruime belangstelling door de straten trok. Historisch was misschien iets te sterk uitgedrukt, maar het deed de stad in elk geval baden in een plezante sfeer vol lentekriebels.

Net als vroeger doorkruisten kleine groepen met muziek de stad om in straten en op pleinen halt te houden voor een zwaard- of reidans. Muziek met enkel trommels, fluiten en doedelzakken, net zoals in de middeleeuwen. De Luupers en de Antwerpse dansgroep Lange Wapper oogstten vooral op de Grote Markt heel wat bijval; ze werkten er een gezamenlijk dans- en muziekprogramma af. De Gilles, die ook een deel van het programma voor hun rekening zouden nemen, daagden niet op.

Met de historische stoet is meteen de spits afgebeten voor een reeks activiteiten voor 600 jaar carnaval in Halle. Orgelpunt van de viering wordt verwacht op donderdagavond 1 mei met een volksfeest en breugheliaanse receptie op de Grote Markt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees