Burgemeester Damme slaat op hol

DAMME -
Oppositiefractie Samen in Damme verliet donderdagavond boos de gemeenteraad. Ze deed dat uit protest tegen een op hol geslagen burgemeester, die volgens de oppositie boven zijn theewater was. Hij joeg de agendapunten er in enkele minuten tijd door. En niemand mocht nog reageren, ook zijn collega-schepenen niet.

,,Dit is echt ongehoord. Het is onze taak om oppositie te voeren. Het gedrag en de taal van onze burgemeester is ontoelaatbaar.'' Met die woorden verliet de ploeg van fractieleider Jos Millecam van Samen na een uurtje de gemeenteraad.

Millecam riep dat de burgemeester na een dagje Ronde van België boven zijn theewater was. Onmiddellijk nadien gaf hij met zijn partij een geïmproviseerde persconferentie.

Tijdens de bespreking van de stadsrekening voor het dienstjaar 2002, raakten de gemoederen verhit. Oppositieleden Millecam en Fangio Reybrouck hadden op heel wat punten kritische opmerkingen.

Na een spelletje gehakketak verklaarde schepen van financiën Eric Demeester niet meer te willen antwoorden op zotte vragen die volgens hem enkel tot doel hadden hem belachelijk te maken.

Toen kwam de burgemeester tussenbeide. ,,Na de verkiezingen van zondag denk je werkelijk dat je alles mag zeggen en houd je hier een zielig betoog. Je blijft maar zwaaien met cijfers die je niet kent. Je bent een zielenpoot'', riep Bisschop (CD&V) tot raadslid Reybrouck en hij voegde er nog enkele verwensingen aan toe.

Raadslid Millecam wees op de voorbeeldfunctie van de burgemeester en vroeg om de vergadering te schorsen. Hierop handelde Dirk Bisschop de volgende tien agendapunten in een razendsnel tempo af, zodat zelfs het stemmen compleet chaotisch verliep. Ook zijn eigen schepenen kregen het woord niet meer.

,,We zijn er zeker van dat de burgemeester zich dit gedrag nog zal beklagen. We nemen dan ook als fractie geen verdere actie. Het is een voorval dat de meederheidspartij zelf moet oplossen'', verklaarde Millecam achteraf.

Raadslid en CD&V fractievoorzitter Paul De Graeve betreurt beide reacties. ,,Wat de Samen-fractie deed, is ook beneden alle normen. Maar de reactie van onze burgemeester is niet goed te praten. Er is al overleg gepland met CD&V-voorzitter Marc Rogissart. Tot zover onthoud ik me van persoonlijk commentaar'', aldus De Graeve. (MBD)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees