Gemeentebestuur is Slag bij Gavere niet vergeten

,,Evocatie is toch ook herdenking''

GAVERE -
,,Wij zijn de duizenden slachtoffers van de Slag bij Gavere helemaal niet vergeten. Wij hingen vlaggen en legden bloemen bij het standbeeld van Valeir. En de evocatie van het voorbije weekend is toch ook een herdenking.'' Schepen Karel Hubau reageert fel op de uithaal van Guy Van Hove en Mattheus De Clippele. Die verwijten het gemeentebestuur dat ze de officiële verjaardag van de Slag bij Gavere , 23 juli, uit het oog verloren zijn.

Gisteren legden Guy Van Hove en Mattheus De Clippele van 't Spelleke van Goavre , verkleed als Flupke en Valeir, bloemen neer aan het standbeeld ter nagedachtenis van de Slag bij Gavere . Zij deden dat samen met Julien Pauwels, oud-bellenman van Gent. De drie wilden daarmee de duizenden doden herdenken van de laat-Middeleeuwse veldslag. Die werd uitgevochten op 23 juli 1453, precies 550 jaar geleden. Volgens de actievoerders waren er al heel wat evenementen gehouden rond die verjaardag, maar was iedereen de 23ste juli uit het oog verloren.


In alle stilte
,,Niet waar'', reageert schepen Karel Hubau namens het gemeentelijk comité dat het herdenkingsjaar organiseert. ,,Wij hebben bloemen laten neerleggen bij het monument en hebben er de Gaverse en Gentse vlag uitgehangen. Alleen hebben wij dat in alle stilte gedaan. Hoe kan je ons verwijten dat wij de Slag bij Gavere vergeten zijn? Vorig weekend woonden meer dan 8.000 mensen de historische evocatie bij. Wij hielden zowel zaterdag als zondag een minuut stilte.''

De schepen heeft niets tegen de actie op zich. ,,Wij hebben altijd gezegd, hoe meer acties hoe liever. Mensen mogen op 23 juli bloemen neerleggen bij het standbeeld. Maar wij nemen het niet dat men zegt dat wij dat vergeten zijn. Een evocatie is toch een herdenking op zich.''

De Confrérie van de Tantes en Nonkels van Valeir; die dinsdag nog aankondigde deel te nemen aan de bloemenhulde, hield zich ook afzijdig. ,,Wij hadden toegestemd in een ludieke actie, niet in een protestactie tegen het gemeentebestuur'', zegt grootkanselier Freddy De Clercq.

Corrigeer

MEER NIEUWS