Veiling Roeselare: ,,Sla- en tomatentelers boeren goed''

Aardappeltelers willen water

ROESELARE -
De goede prijsvorming voor de klassieke zomergroenten in combinatie met een hoge aanvoer sinds het zonnig voorjaar, deden het Reo-omzetcijfer in de eerste helft van dit jaar met tien procent groeien. Sla- en tomatentelers boeren goed. Bloemkool- en vooral witloofkwekers zien daarentegen zwarte sneeuw. En de aardappelen hebben snel bakken water nodig.

De aardappeltelers smeken om regen. Veilingdirecteur Noël Keersebilck: ,,Het aardappelloof dreigt af te sterven bij meer droog weer en dat zal de groei stoppen. Minstens honderd liter water voor halfweg augustus kan het probleem verhelpen. Na de regen komt hopelijk terug veel zonneschijn. Want bij mooi zomerweer draaien de barbecues op volle toeren. De consument eet bovendien algauw koud bij hoge temperaturen en ook dat doet de vraag naar dagverse groenten stijgen.''

,,De sector vreest geen hittegolf. In zo'n extreme omstandigheden renderen de vakkennis en de infrastructuur van de professionele groenteteler optimaal tegenover de opbrengst in de particuliere moestuintjes. De veiling haalt een beter jaarresultaat tegenover 2002 als het huidig zomerweer stand houdt. In de eerste helft van dit jaar boekten wij al een omzetwinst met tien procent tot 70 miljoen euro. Helaas profiteerden niet alle Reo-producenten van die groei'', weet Noel Keersebilck.

Slatelers boeren goed. Een aanvoerstijging met tien procent en een omzetverhoging met 23 procent mondden in een betere veilingprijs uit. In Duitsland komt de slaproductie eind april op gang. Het buitenlandse aanbod zorgde in mei voor een forse terugval van de prijsvorming op eigen bodem. Intussen is een herstel bezig. ,,In Duitsland kweekt men sla in openlucht. Door de aanhoudende droogte kan men er niet vlug genoeg water geven aan de kropsla. Door het kwaliteitsverlies ginder stijgt de vraag naar Belgische sla'', legt Noel Keersebilck uit.


Oppassen voor overproductie
Sla is het belangrijkste product binnen het Reo-groentenassortiment. ,,Dat aandeel blijft groeien'', gaat de Reo-directeur verder. ,,Dat geeft op termijn wellicht een risico op overproductie. Een reconversie naar zomergroenten komt er niet. Het heeft ongetwijfeld te maken met de hoge investering. Een goede tomatenserre kost vlug twee miljoen euro.''

Tijdens het warme voorjaar met veel zon schoot het nieuwe tomatenseizoen opvallend vlug uit de startblokken. De Reo-aanvoer steeg met bijna veertig procent terwijl de veilingprijs nauwelijks daalde tegenover vorig jaar. Bloemkool- en courgettekwekers hebben meer redenen tot klagen. Een overaanbod resulteerde vorige maand in slechte prijzen. Eveneens de droogte in Duitsland zorgt nu voor een licht herstel. Maar het prijsniveau van vorig jaar is nog veraf.

Corrigeer

MEER NIEUWS