Veiling vernietigt overtollig witloof

ROESELARE -
De witlooftelers kampen opnieuw met een groot inkomensverlies. De sector produceert op vandaag met een verlies van 25 eurocent per kilogram witloof. De Roeselaarse groentenveiling neemt al het hele jaar witloof uit de markt om de prijs toch nog enigszins op peil te houden. De teller staat (voorlopig) op 380.000 kg.

,,En de mindere kwaliteitssoorten worden niet eens aangevoerd'', stelt Reo-directeur Noel Keersebilck. ,,Ook het mooie zomerweer bracht geen ommekeer. Witloof past goed bij barbecues. Maar de publieke opinie ziet witloof nog teveel als een kookgroente voor de winter. In Duitsland en Italië startten wij een promotie-actie voor het Belgisch witloof. Het is nog te vroeg om de effecten van de campagne te meten.''

In de eerste helft van dit jaar steeg het Reo-aanvoercijfer voor witloof met negen procent tegenover dezelfde periode in 2002. Het omzetcijfer daalde met 34 procent door de ingestorte prijsvorming, van 92 eurocent naar 55 eurocent per kilogram.

,,Het einde van de ellende is misschien nog niet in zicht. 2002 was een goed groeiseizoen. Meer witloofwortels gaven bovendien meer kilo's. Het zaai- en opgroeiseizoen had tijdens het voorbije voorjaar eveneens in zeer goede weersomstandigheden plaats. Mits een goede oogst is opnieuw een overaanbod te verwachten. Aan onze collega's in Frankrijk en Nederland vroegen wij al enkele hectaren witloofwortels te vernietigen tegen een vergoeding. Hun antwoord was negatief. Ik vrees voor drama's'', besluit Keersebilck. (HWR)

Corrigeer

MEER NIEUWS