Mechelse handelaars willen rustdag op zondag

,,Dit leidt tot faillissementen''

MECHELEN -
Het Centrum 3-comité startte een affiche-aktie ,,zondag = rustdag, ook voor winkeliers en hun personeel'', nadat bekend raakte dat de regering overweegt om openingsuren van winkels te liberaliseren. In dat geval zouden winkeliers elke zondag ,,mogen'' openen. ,,Dit leidt tot faillissementen van handelszaken'', meent onder meer Jean-Louis Van Caster van het Ijzerenleen-comité.

Uit cijfers van Unizo (de Unie van zelfstandige ondernemers) blijkt dat slechts 30% van de handelaars en amper 20% van de consumenten vragende partij is om winkels te openen op zondag. Nogal wat Mechelse handelaars zijn tegen het open houden van winkels op zondag.

,,Langere openingstijden leveren geen hogere omzet op'', zegt Leo Lenaerts van Centrum 3. ,,Een euro kan maar één keer uitgegeven worden. Anderzijds evolueren we op deze manier naar hogere vaste kosten en extra personeelskosten. Een zondag moet dubbel betaald worden, maar zelfs dat is niet het belangrijkste.

Ook het sociaal en familiaal leven van het winkelpersoneel zouden hiermee in het gedrang komen. Mijn winkel is momenteel al 54 uur per week open, waarvan 36 á 38 uur met personeel. Dat is voldoende''.

Of Lenaerts geïnteresseerd zou zijn in bijvoorbeeld een sluitingsdag op woensdag maar dan wel openen op zondag? ,,Nee, dat heeft geen zin want zo creëer je een 24-uur economie. De concurrentie is bijvoorbeeld wél open op woensdag, dus moet jij dat ook doen. Concurrenten proberen elkaar voortdurend te snel af te zijn. Het voornaamste argument van de regering is meer werkgelegenheid creeëren. Ik vrees echter dat zo'n 24-uur economie eerder leidt tot het failliet van kleinere handelszaken, die de hoge personeelskosten niet aan kunnen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn'', zegt Lenaerts. Hij wordt daarin bijgestaan door Jean-Louis Van Caster, voorzitter van het Ijzerenleen-comité, steunt de actie ,,zondag rustdag''

,,De huidige wetgeving voorziet ook al tot maximum 12 ,,open zondagen'' per jaar en dat is ok, maar 52 is écht te veel. Die 12 zondagen worden ingezet wanneer de koopjesperiode bijvoorbeeld begint op een vrijdag'', besluit Lenaerts. (CRM)

Corrigeer

MEER NIEUWS