Riante ambassadeurswoning met sloop bedreigd

SINT-GENESIUS-RODE -
De villa Urvater in Sint-Genesius-Rode, een van de belangrijke bouwwerken van het naoorlogse Belgische modernisme en veertig jaar lang de residentie van de ambassadeur van Congo, wordt met afbraak bedreigd. Een projectontwikkelaar wil de grond verkavelen. André Jacqmain (82), de architect van de villa en een van de belangrijkste naoorlogse Belgische architecten, sloeg daarover alarm.

Nog deze maand moet de gemeente over een sloopvergunning beslissen. De villa staat in een 2,5 hectaren groot park dat een vastgoedmakelaar wil laten verkavelen. De villa dateert uit 1960.

Het Brusselse Sint-Lukasarchief noemt hem in een bezwaarschrift aan de gemeente ,,een uniek werk, het meest eigenzinnige uit een oeuvre dat als geen ander representatief is voor de beste hedendaagse architectuur van zijn generatie''. Het archief voegt eraan toe dat de toestand van het gebouw geen aanleiding geeft tot afbraak.

,,Ik heb hem gebouwd voor een rijke Antwerpse diamantair die een uitzonderlijke kunstcollectie had'', zegt Jacqmain. ,,Het is een somptueuze villa, erg luxueus, met boven een groot appartement en beneden een galerie, waar plaats is om 500 schilderijen te hangen. Honderd schilderijen hebben een eigen muur. Die diamantair had een schitterende collectie surrealistisch en abstract werk, Delvaux' en Magrittes, en wel vijftien werken van Max Ernst.''

De diamantair, Bertie Urvater, hield er enkele jaren grote sier, maar verkocht de villa in 1962 aan de Congolese staat. De ambassadeur nam er zijn intrek.

Veertig jaar lang bleef dit zo. Sinds een paar jaar staat de woning leeg, tussen ,,oprukkend mos en verwilderd groen''.

Corrigeer

MEER NIEUWS