Opening metrostation zorgt voor wrevel

Leeuw vreest voor knoop aan Erasmus

SINT-PIETERS-LEEUW -
De opening van het nieuwe metrostation Erasmus in Anderlecht zorgt voor wrevel bij gemeenten in de Westrand. Vooral het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw ziet in de uitbreiding van de metrolijn bijkomende verkeersproblemen.

,,Er zal meer verkeer op de Lenniksebaan en de Postweg komen als de metro tot aan het Erasmusziekenhuis zal rijden'', zegt schepen van Mobiliteit Martin Schoukens van Sint-Pieters-Leeuw. ,,Het nieuwe metrostation, dat het nieuwe eindstation van de lijn Bizet wordt, gaat op 15 september open. Er zullen meer mensen, vooral vanuit het Pajottenland, met hun wagen naar Erasmus komen, om vandaar de metro te nemen. De Lenniksebaan, Postweg en de Henri-Simonet-rotonde zijn al helemaal verzadigd. Bovendien zijn er te weinig parkeerplaatsen.

We hebben aan de hogere overheid al voorgesteld om extra parkeerplaatsen te laten aanleggen en in een extra buslijn te voorzien, zodat het knooppunt rond Erasmus kan worden ontlast. Tot op heden bleven deze voorstellen dode letter'', verduidelijkt Schoukens.


Wagens uit Brussel houden
Dirk De Backer, woordvoerder van Brusselse Mobiliteitsminister Jos Chabert, snapt het probleem niet. De Backer: ,,Als de metrolijn van Erasmus zoveel meer metropendelaars kan aantrekken, kunnen we dat alleen maar toejuichen. Op 15 september zijn er ter hoogte van Elishout COOVI (Ceria) al zeshonderd extra parkeerplaatsen beschikbaar. In een tweede fase komen er daar nog eens zeshonderd bij.

We moeten het openbaar vervoer juist stimuleren. Brussel is al verzadigd en moet worden ontlast. Hoe meer wagens buiten de stad blijven, hoe beter. Dat komt de mobiliteit in de stad alleen maar ten goede. Maar het Brusselse Gewest kan niet alleen instaan voor extra parkeerplaatsen aan de eindpunten van de metrolijnen. We vragen dat ook de andere overheden hun steentje bijdragen''.

Inmiddels zijn er onder impuls van de provincie Vlaams-Brabant en de vervoersmaatschappij De Lijn onderhandelingen aan de gang over een nieuw bustraject tussen het AZ van Jette en Ukkel. Deze lijn zou via Asse, Dilbeek, Sint-Pieters-Leeuw, Ruisbroek en Lot Jette met Ukkel verbinden. Het voordeel is dat de inwoners uit de Westrand van Brussel dan een vlotte verbinding met het openbaar vervoer tot aan Erasmus hebben, en hun wagen dus thuis kunnen laten. Het is vooralsnog afwachten wat het succes van de metrolijn tot aan Erasmus zal zijn.

Corrigeer

MEER NIEUWS