Folder krikt leefbaarheid in Dilbeekse wijk op

,,Lang leve de Savio buren''

DILBEEK -
De bewoners van de Saviowijk krijgen binnenkort een folder-raamaffiche in hun bus. De jeugd- en preventiedienst willen met de folder de goede verstandhouding tussen de buren in de hand werken en het leven in de wijk nog prettiger maken.

In sociale woonwijken zitten veel mensen dicht bij elkaar en dat levert wel eens strubbelingen op. De voorbije jaren liepen wel eens klachten binnen. De jeugd- en preventiedienst besloten daarom een enquête te doen. ,,Die enquête ging ook over de speelterreinen in de wijken, maar we kregen zoveel andere opmerkingen binnen dat we daar ook wilden werk van maken'', zegt Sven Van Cauwenberge van de jeugddienst.

,,Omdat de respons vanuit de Saviowijk (vooral Zuurweide en Wolsemwijk) het grootst was en daar blijkbaar de meeste problemen waren, besloten we daar een wijkvergadering te organiseren. Het gaat om overlast, lawaaihinder, vandalisme, ...'', zegt Lies Vereecke van de preventiedienst. ,,We hebben de mensen gevraagd naar voorstellen. Sommige ideeën kosten natuurlijk een bom geld, maar andere kunnen we in de praktijk omzetten''.

De Saviowijk -- en die is ruim bemeten van de Rondenbos tot de Leliestraat -- heeft sinds kort een meldpunt in het Cardijnlokaal vlakbij de kerk van Savio. De bewoners kunnen er terecht op elke laatste donderdag van de maand tussen 18 en 20 uur om problemen in de buurt te signaleren zoals kapotte speeltoestellen, loslopende honden, overlast, ...


Verveling tegengaan
Omdat de wijk heel wat jongeren tussen tien en achttien telt, zorgt de jeugddienst tijdens de zomervakantie voor enkele sportieve activiteiten. ,,Die jongeren zijn natuurlijk niet slecht, maar ze halen kattenkwaad uit, zetten elkaar aan tot vandalisme, vaak omdat ze zich vervelen. Daarom organiseren we al enkele activiteiten en we hopen dat er dat meer kunnen worden'', leggen Lies en Sven uit.

Tenslotte maakten de diensten een folder Lang leve de Savioburen . Aan de ene kant staan grappige foto's aan de andere kant staan een goede-buren-test, tips, nuttige telefoonnummers. ,,De voorkant is tegelijkertijd een raamaffiche. We hopen dat heel wat mensen uit de wijk die ophangen om te tonen dat ze achter het initiatief staan. Deze week gaan we al langs bij winkels en de pastoor zodat onze affiche daar al hangt. Volgende week krijgen de mensen de folder in de bus'', zegt Lies.

De twee diensten willen vooral de verdraagzaamheid tegenover buren promoten en het verantwoordelijkheidsgevoel voor de eigen buurt aanwakkeren. Als de initiatieven in de Saviowijk succes hebben, kunnen ze ook in andere wijken opduiken. (LVD)

Corrigeer

MEER NIEUWS