Leuven kampt met meer geluidsoverlast door warme zomer


De warme zomer zorgt voor meer geluidshinder in de binnenstad. De politie krijgt gemiddeld dertig klachten per week. Oorzaak: luidruchtige tuinfeestjes, loeiharde muziek in cafés, verhitte discussies op terrasjes... ,,Eerlijk gezegd kunnen de mensen maar weinig van elkaar verdragen'', zegt commissaris Marc Vranckx.

,,Het mooie weer lokt mensen naar buiten en dat is niet altijd naar de zin van de vermoeide Leuvenaar die vroeg uit zijn bed moet om de volgende ochtend te gaan werken. Het is een typisch verschijnsel. Warme zomers lokken meer klachten over geluidsoverlast uit'', aldus commissaris Marc Vranckx.

De politie probeert de problemen op te lossen via bemiddeling, maar dat lukt niet altijd. ,,In de eerste plaats proberen de agenten een compromis te sluiten waarmee beide partijen kunnen leven. Het is echter niet altijd even gemakkelijk om de verwachtingen van de feestvierders te verzoenen met de wensen van de klagende partij. Heel wat ongenoegen zou voorkomen kunnen worden door op voorhand een beetje te praten met elkaar. Geef je buurman bijvoorbeeld een seintje over het geplande tuinfeestje met barbecue. Of beter nog, nodig je buren uit. Het kan je veel ellende en ruzie besparen, al kunnen de mensen blijkbaar niet veel meer van elkaar verdragen'', zegt Marc Vranckx.


Afspraken met jongeren
Op verschillende plaatsen in Leuven komen groepjes jongeren systematisch samen tot in de late uurtjes en dat wekt ergernis op bij de omwonenden. ,,We hebben de pleintjes waar we problemen verwachten in kaart gebracht. Regelmatig trekken onze voetpatrouilles naar de groepjes jongeren om een praatje te slaan. Het gaat zeker niet om een controle of om een repressief optreden, maar wel om afspraken maken. Op die manier slagen we erin om de problemen goed onder controle te houden, overigens met dank aan de jeugddienst van de stad Leuven die ons ondersteunt bij de gesprekken met de jongeren. Wederzijds respect is de boodschap.'', stelt Vranckx.

Corrigeer

MEER NIEUWS