Lummense verenigingen zijn dupe van talloze schandalen

Administratie opnieuw onder vuur

LUMMEN -
Voor de tweede keer binnen een maand komt een gemeentelijke vzw in opspraak. Deze keer gaat het om de vzw Sportbeheer waar 12.500 euro uit de kas is verdwenen. Het gemeentebestuur legt de schuld bij de banken, maar die kaatsen de bal terug en leggen de verantwoordelijkheid bij de vzw. Het personeel schrijft een brief aan de gemeenteraad en de verenigingen krijgen steeds minder steun van de gemeente.

De soap rond de Lummense gemeentelijke administratie kreeg de voorbije week opnieuw een verassende wending. Schepen voor sport Frans Mentens (CD&V) stelde de banken voor een ultimatum voor het terugstorten van 12.500 euro. Die som was verdwenen uit de kas van de vzw sportbeheer. De diefstal zou gebeurd zijn gedurende een periode van drie jaar. Bij de banken vraagt men zich echter af waarom er al die tijd nooit een klacht werd ingediend.


WK wielrennen
 • Alles begon vorig jaar in september toen het gemeentebestuur aan de organisatoren van het WK wielrennen in Zolder de toelating gaf om de sporthal als perscentrum te gebruiken. Volgens de oppositie gebeurde dat zonder medeweten van de vzw Sportbeheer.
 • Op 17 april werd het schepencollege door de voorzitter van de vzw Oosterhof ervan verwittigd dat er een aantal onbetaalde facturen waren. De vzw werd niet bij elkaar geroepen en de zaak sleepte aan tot de gemeente een dagvaarding van één van de leveranciers in de bus kreeg.


  Buitenschoolse opvang
 • Uit verder onderzoek bleek dan dat het diensthoofd cultuur 6.000 euro verduisterde uit de kas van de vzw buitenschoolse opvang. Zij werd voor vier maanden geschorst en beloofde het bedrag terug te betalen. Het gerechtelijk onderzoek is nog in volle gang.

 • Brief van personeel
 • Ondertussen schreef het gemeentepersoneel een brief naar de gemeenteraad met de vraag niet meegesleurd te worden in politieke spelletjes. Zij willen gewoon hun werk op een correcte manier blijven doen.

 • Verenigingen slachtoffer
 • Slachtoffer van de gebeurtenissen dreigen de verenigingen te worden. ,,Onze goede relatie met de gemeente is de jongste tijd vertroebeld', zegt Gilbert Ignoul van Radio Lorali. ,,Als medeoprichters van de Lummense zomerkriebels hoopten wij elk jaar op deze activiteit aanwezig te zijn. We worden niet eens meer gevraagd. Activiteiten in het kader van 800 jaar Lummen worden verschoven naar volgend jaar en een viering in onze zaal tijdens Linkhout kermis werd geweigerd, omdat onze brandvergunning niet in orde was. Er zijn nog zalen in dat geval, maar die krijgen de toestemming wel. Waarschijnlijk heeft de gemeente nu andere zorgen aan het hoofd en laten ze de verenigingen links liggen'', besluit Gilbert Ignoul.
 • Corrigeer

  MEER NIEUWS