Vierde zondag van september is heilig voor organisatoren van Outrijve Koerse

,,Dit is pure volkskermis''


Met zijn 55ste Paardenkoerse voor draf en vlucht zette Outrijve zondagnamiddag een orgelpunt achter zijn jaarlijkse kermisfeesten. Echt veel toeschouwers op de terreinen van Marc Vannieuwenborgh achteraan het kerkplein waren er niet. Maar daar had het wisselvallige weer mee te maken. ,,Deze paardenrennen zijn voor ons het hoogtepunt. Daar geniet ons dorp van. Maar ja, het moet ook meevallen met het weer, hé,'' opperde organisator Marc Vanhamme.

De paardenkoerse van Outrijve die steevast plaatsvindt op de vierde zondag van september stelt bij de ,,kenners'' misschien niet veel voor. Maar voor de paardenliefhebbers en zeker voor de Outrijvenaars zelf staan ze zowat symbool voor de ,,lokale nationale feestdag''. Zelfs wanneer de weergoden niet willen meewerken vind je op de weidegronden achter de kerk toch een paar honderd toeschouwers die de dravers toejuichen en na afloop van elke van de dertien rennen elkaar terugvinden in de biertent.

Marc Vanhamme: ,,Onze vierde zondag van september is heilig. Dan organiseren wij hoe dan ook de jaarlijkse ,,koerse''. Het zijn dan wel ovewegend liefhebbers die zich inschrijven en deelnemen aan de verschillende rennen. Maar dat is traditie. Wij doen het nog voor ons plezier. Wie naar hier komt, weet dat hij niet meteen in de reuzengrote prijzen zal vallen. En het zijn vooral drivers uit Wallonië die Outrijve weten liggen. Zij leveren het grootste aantal deelnemers af. Maar goed: wij spelen het spel hier heel serieus. En eigenlijk hebben wij over het verloop van de wedstrijden helemaal niets te zeggen. Onze organisatie zorgt ervoor dat er een terrein is. De rest is in handen van een professionele groep die onder andere ook actief in in Oost-Vlaanderen en in Henegouwen.''


Liefhebberij
De organisatoren hebben in die 55 jaar nog nooit hun ,,koerse'' moeten schrappen van de kalender. Ook niet wanneer het ernaar uitzag dat het een modderwedstrijd zou worden. Een van de trouwste deelnemers is Albert Waelkens uit Bellegem. Sinds jaar en dag komt hij met zijn viervoeter afgezakt naar de Avelgemse fusiegemeente.

,,Och, voor mij is het pure liefhebberij. Ik verdien er niet echt veel euro's mee. Dat moet ook niet. Ik hou van deze sport en wil er op mijn manier van genieten. Ik rij met de collega's en na afloop van de ren drinken wij een pintje: da's toch een ,,schone'' sport, nietwaar. Ik kom overigens al 25 jaar naar Outrijve. En dat doe ik heel graag.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees