Eigenaar saneert eerst site in Liedekerke

Denderbeton te koop

LIEDEKERKE -
Het Waalse betonbedrijf CCB, dat in Liedekerke eigenaar is van het vroegere Denderbeton, onderzoekt of de site moet worden gesaneerd. De betongroep wil na het bekomen van een bodemattest de site verkopen.

,,De firma CCB is in regel met alle taksen en belastingen, zodat er geen sprake kan zijn van het heffen van een leegstandbelasting'', antwoordde milieuschepen Hugo Asselman (CD&V) tijdens de gemeenteraad van Liedekerke op een vraag van oppositieraadslid Patrick Asselman (VLD). Die klaagt de stille verloedering van de site aan. Het bedrijf liet intussen aan het gemeentebestuur echter weten dat de site het slachtoffer is van sluikstorters en dat alles wordt opgeruimd.

CCB kocht de site van de NV Denderbeton in 1986. De productie en levering van stortklaar beton werd eind 1999 stopgezet omdat op twee van de drie uitvalswegen (richting Pamel en Okegem) een tonnenmaatbeperking werd ingesteld. De administratieve en technische diensten bleven er gevestigd tot juli jongstleden. Vandaag is enkel nog een wisselstukkenmagazijn in gebruik.


Vervuiling
beneden norm

,,Het bedrijf heeft al een oriënterend bodemonderzoek laten uitvoeren door een door OVAM erkend orgaan. Op acht plaatsen werden boringen uitgevoerd, maar uit de analyses zou, volgens de informatie van CCB, blijken dat de vervuiling met arseen en zink beneden de norm blijft. Ter hoogte van de dieselpompen is er wel op twee punten een vervuiling met minerale olie vastgesteld. Een bijkomend onderzoek, om die vervuiling af te perken, is nog aan de gang. De vervuilde grond zal door CCB worden gesaneerd. Volgens het bedrijf zal men de site te koop aanbieden zodra er een bodemattest is'', duidde schepen Asselman.

De milieuschepen ziet voor het gebied op termijn een mogelijke rol in de zachte recreatie, als verbinding tussen de natuurgebieden Dommelingen en Pamelse Meersen. ,,Maar tussen droom en realiteit gaapt vaak een diepe kloof'', voegt de schepen er aan toe.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees