,,Verplichte Vlaamse schepen in faciliteitengemeenten''

KRAAINEM/WEZEMBEEK-OPPEM -
,,Als de Vlaamse regering het aantal schepenen in heel wat gemeenten gaat beperken, verliezen de Vlamingen in bijna alle schepencolleges van de faciliteitengemeenten hun vertegenwoordiger.''

Met die vaststelling lanceert de VLD van Kraainem en Wezembeek-Oppem een noodoproep. De liberale partij pleit voor een verplicht toegevoegde Vlaamse schepen in alle gemeenten met een speciaal statuut in de Vlaamse rand rond Brussel.

De Vlaamse regering heeft een voorontwerp van gemeentedecreet klaar waarin voor nogal wat gemeenten in minder schepenen wordt voorzien. Volgens de huidige regeling krijgt een gemeente met 10 tot 20.000 inwoners bijvoorbeeld vijf schepenen. Het nieuwe voorstel kent drie schepenen toe aan gemeenten tot 15.000 inwoners en vier voor gemeenten van 15 tot 20.000 dorpsgenoten.

,,Dat betekent dat in Kraainem en Wemmel de enige Vlaamse schepenzetel zou verloren gaan'', doceert Luk Van Biesen, VLD-schepen in Kraainem. ,,In Sint-Genesius-Rode zou de Vlaamse lijst één van haar twee schepenen verliezen in het nieuwe systeem. In Wezembeek zou zelfs een eengemaakte Vlaamse lijst geen kans maken op een schepenmandaat.''

,,Het is niet toevallig dat er meer communautaire vrede is in faciliteitengemeenten waar Vlamingen mee het bestuur uitmaken'', stelt Van Biesen. ,,De afwezigheid van een Vlaamse schepen geeft de Franstaligen, zoals in Linkebeek en Wezembeek-Oppem, de mogelijkheid een imperialistisch beleid te voeren.'' De VLD van Kraainem en Wezembeek pleit dan ook onomwonden voor een verplichte Vlaamse schepen in ,,de zes''.

De liberalen stellen verder nog de oprichting van een reflectiekamer voor, onder toezicht van de minister-president van de Vlaamse regering, om alle beslissingen van die regering te kunnen toetsen op hun effect voor de faciliteitengemeenten.

In verband met de op til zijnde nieuwe kieswetgeving, vragen de VLD'ers uit de faciliteitengemeenten ook een verandering van het kies-telsysteem. ,,Met dezelfde uitslag levert het systeem D'Hondt, in tegenstelling tot het nu gehanteerde systeem Imperiali, sneller een Vlaamse schepen op omdat het ,,vriendelijker'' is voor kleinere partijen. Met dat systeem zouden er Vlaamse schepenen bijkomen in Wezembeek en Linkebeek.'' (PDA)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees