Schepencollege negeert negatief advies over werk Walter De Buck

Nieuw standbeeld voor Port Arthurlaan

GENT -
Er komt een nieuw standbeeld op de rotonde Pauwstraat-Port Arthurlaan-Vliegtuiglaan. Het beeld Ode aan de Gentse dokwerker van postbode-kunstenaar Germain Janssens wordt vervangen door De ballerina van de Zeeman, van Walter De Buck en het Beeldhouwerscollectief Loods 13. Het schepencollege legde een negatief advies van de dienst Kunsten naast zich neer.

Schepen Sas van Rouveroij legde de gemeenteraad uit dat het nooit de bedoeling van kunstenaar Germain Janssens was om een beeld voor de eeuwigheid te maken. ,,Het hout is nooit behandeld geweest, waardoor het zich nu in bedenkelijke staat bevindt. In 2000 werden de kosten voor de restauratie op 1,5 miljoen frank geschat.''

Te veel vond het toenmalige schepencollege. Wijlen havenkapitein André De Wilde en vakbondsmannen Georges Maes (ABVV) en Marc Soens (ACV) namen een nieuw initiatief. Zij stelden voor het bestaande beeld te vervangen door een havenkunstwerk dat zou worden gemaakt door het Beeldhouwerscollectief Loods 13 en Walter De Buck. De ballerina van de Zeeman zou 12 meter hoog reiken en gemaakt worden uit platen van rood koper en inox.

,,In het schepencollege begin juli is de beslissing genomen om het bestaande beeld te vervangen door dat van De Buck'', zei Van Rouveroij.


Uit de lucht
Die beslissing kwam er niet zomaar. In Gent adviseert de werkgroep Kunst in Publieke Ruimten dergelijke projecten. Die werkgroep gaf een gemengd advies. Er zijn drie criteria: artistiek was er een negatief advies, stedenbouwkundig een neutraal en sociaal-maatschappelijk een positief.

De Buck viel gisteren uit de lucht. Hij had al geruchten opgevangen dat zijn beeld een negatief advies had gekregen. Niet iedereen is wild van de beelden die De Buck in Gent plaatst. Het schepencollege hakte de knoop door.

Wanneer het beeld er zal staan is niet duidelijk, want het moet worden betaald met sponsorgeld.

De Buck: ,,Het materiaal is al gearriveerd. De kosten bedragen minimum 75.000 euro. We hebben al wat sponsorgeld, maar het is de bedoeling dat de havenbedrijven over de brug komen. De Gentse Havengemeenschap is aangesproken.'' (KVK/DIH)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees