Verwarring rond proefproject nieuwe identiteitskaart Leuven

Wachten op elektronische identiteit


De stad Leuven blijft in het ongewisse over de komst van de elektronische identiteitskaart. De stad werd uitgekozen als 'proefgemeente', en vanaf volgend jaar zouden de Leuvenaars als eersten een dergelijke kaart krijgen. Zo'n vaart loopt het echter niet. Ondertussen negeren Leuvenaars de oproep om hun vervallen kaart te vervangen.

,,We krijgen veel vragen aan het loket'', vertelt Martine Vanderstappen van de dienst bevolking van de stad Leuven. ,,En veel Leuvenaars negeren de oproep om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen. Ze laten het aanslepen, want ze willen meteen een elektronische kaart. Ze vrezen ook twee keer voor de kaart te moeten betalen.'' Collega Eddy Bruyninckx beaamt het verhaal. ,,Er bestaan nogal wat misverstanden rond de elektronische identiteit.''

Eddy en Martine werden in mei in dienst genomen bij de stad Leuven, op kosten van de federale overheid. Zij moeten de extra werklast van de elektronische identiteit opvangen en de collega-ambtenaren inwijden in de geheimen van de kaart. Nu werken ze als 'gewone' ambtenaar op de dienst bevolking. Ze kregen nog geen opleiding om met de elektronische kaart te werken.


Geen haalbare kaart
De nieuwe computers, printers en kaartlezers -- nodig voor de elektronische kaart -- zijn geleverd, maar staan voorlopig ongebruikt in een bergruimte. Op het ministerie van Binnenlandse Zaken is er niemand bereikbaar die enige duidelijkheid kan verschaffen.

Januari is alvast duidelijk geen haalbare kaart meer om met het proefproject te starten. ,,We weten officieel nog van niets'', vertelt schepen van Bevolking Christiane Vanneck (CD&V). ,,We horen waaien dat het project in februari zou starten. Ik zou alvast alle bewoners willen oproepen: haal je identiteitskaart af als je een oproep krijgt! Anders ben je wettelijk niet in orde.''


Vijf jaar geldig
Leuven is een van de elf proefgemeenten in het land. Op het Vlaams grondgebied gaat het ook nog om Borsbeek, Geraardsbergen, Jabbeke en Tongeren. In Leuven zijn er 71.000 inwoners die in bezit zijn van een identiteitskaart. De huidige kaarten zijn telkens voor tien jaar gelding. De elektronische kaarten zullen maar voor vijf jaar geldig zijn. Dat zorgt voor een extra werkdruk op de dienst bevolking. Omdat de nieuwe kaart aan het loket moet geactiveerd worden, mag je je verwachten aan 25 minuten wachttijd.

De elektronische identiteitskaart heeft het formaat van een bankkaart en bevat een microchip. Op die chip staat het adres van de drager van de kaart en indien gewenst een elektronische handtekening. Op de kaart zelf staan de klassieke gegevens, zoals de naam, rijksregisternummer, de handtekening, een foto.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees