Verkeer urenlang in de knoop

Goedgemutste VTM-parade door Hasselt


Twaalf VTM-praalwagens lokten gisterenavond tienduizenden bezoekers naar Hasselt. Niet alleen de VTM-parade was met talloze hoofddeksels van de kerstman goedgemutst, ook de handelaars van het centrum waren dat.

Dat de publieke opkomst nog groter was dan voor de jaarlijkse carnavalsoptocht verraste ook het stadsbestuur. Van 's namiddags was de verkeersdrukte zelfs voor deze kersttijd verrassend chaotisch. Uren op voorhand zochten de toeschouwers hun strategische posities op.

Ze waren getuige van een blinkend allegaartje, met voorop vier Tibetaanse trompettisten die al het weerkerend VTM-signatuur op hadden. Na hun op elke hoek enkele keren herhaalde trompetgeschal kwamen de volgende wagens met een melodie die steeds weer opklonk. Zo werd de kakofonie vermeden.


Herders en schapen
Een herder met zijn schapen, enkele herdersjongens en de Drie Koningen moesten aan het gebeuren van twee milennia geleden herinneren. Ook de straal van omhoog zij vernamen deed dat. Die lichtstraal trok mee aan het einde van de optocht. De stoet was intussen aan haar eerste Familie toe, die van de sneeuwmannen. Later volgden de feuilleton-familie en de Pfaffs, met het meeste van het schaarse applaus op onze locatie voor de laatste.


Wandelende

kerstballen
Meer kerstsfeer was er met wandelende kerstballen en een wagen met geschenkpakketten die wel net als de pakjes aan de kerstboom op de Grote Markt leeg zullen geweest zijn. Na wat publiciteit voor choco volgde de Grote Tam Tam trommel met erachter de Speelgoedwagen waarop een reuzehobbelpaard. Als vedettes waren Nijntje, kabouter Plop en de zijnen en de Tuttels van de partij. Een deel van het publiek meende dat het hiermee gedaan was, maar een grote kerel wist te melden dat de kerstman himself nog moest komen. Eerst hadden de mensen nog de geïnspireerde horlogewagen te goed die het aftellen van de seconden voor het Nieuwe Jaar symboliseerde. De champagne spoot als vuurwerk uit reuzenflessen.

Een streetband sloot de hekken. Behalve voor de Pfaffs, want hen wachtte nog een ontvangst op het Hasseltse stadhuis. (EJ)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees