Gent hertekent volkshogescholen


In Gent werd een instelling opgericht die allerlei cursussen wil organiseren die niet diploma- of beroepsgericht zijn. De nieuwe Volkshogeschool Gent-Eeklo zal het personeel van twee bestaande volkshogescholen overnemen. De derde, De Vlied , wil alleen verder werken.

De Vlaamse gemeenschap wil in de toekomst slechts dertien volkshogescholen subsidiëren, naast een beperkt aantal gespecialiseerde vormingsinstellingen. Ook in Gent-Eeklo moet er één volkshogeschool komen. Die werd zopas opgericht. Zowat 50 sleutelfiguren van alle leeftijden en uit alle maatschappelijke sectoren vormen de algemene vergadering van de nieuwe vzw. Huib. Hinnekint, die als directeur van het CAO (Centrum voor Andragogisch Onderzoek) 40 jaar onderzoek deed over volwassenenvorming, is als voorzitter verkozen.

De nieuwe instelling kan nog dit jaar starten met een coördinator en een administratieve medewerker. Tegen volgend jaar zal het de personeelsleden van twee bestaande hogescholen overnemen, namelijk Elcker-Ik (Martelaarslaan) en de Oost-Vlaamse Volkshogeschool (Koningin Maria-Hendrikaplein). Het gaat om een achttal medewerkers. De toegezegde subsidie zal toelaten dat bestand uit te breiden. Men is ook op zoek naar een nieuw onderkomen.

Huib. Hinnekint: ,,De twee bestaande hogescholen hebben een ander programma en een ander publiek. Er zijn dus weinig overlappingen. Daarmee hebben we een goed aanbod. Bovendien moet de nieuwe instelling instaan voor de coördinatie van het aanbod van andere organisaties, zoals de KBG of het cultureel centrum van Evergem.''


Zonder De Vlied
De derde Gentse volkshogeschool doet niet mee. De Vlied wil met zijn ploeg van 11 mensen voortwerken als gespecialiseerde vormingsinstelling.

Voorzitter Johan Beke: ,,Wij bestaan straks 25 jaar. Met meer dan 10.000 cursisten per jaar zijn wij de grootste instelling van Oost-Vlaanderen. We hebben ook veel geïnvesteerd in ons huis in de Papegaaistraat. De nieuwe regeling voor de volkshogescholen veronderstelt dat wij alles zomaar zouden opdoeken, alles gratuit weggeven en niets in de plaats krijgen. Dat kan niet. Ook onze cursisten zouden dat niet nemen.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees