Nederlandse drugsbaron riskeert vijf jaar cel

WAARSCHOOT/LATEM -
Het proces tegen de Nederlander Evert-Jan Venninck is gisteren van start gegaan. Hij werd in maart vorig jaar in de boeien geslagen nadat in zijn bar Trigon aan de Kortrijksesteenweg in Sint-Martens-Latem en in het kasteel aan De Dam in Waarschoot massa's drugs waren ontdekt. Ook werd een arsenaal wapens aangetroffen. Er hangt Venninck ruim vijf jaar cel boven het hoofd.

De bal ging aan het rollen doordat de naam Venninck viel in een Nederlands onderzoek naar Amsterdamse drugsbonzen. Telefoontaps leerden dat er deals werden gemaakt over grote hoeveelheden cocaïne. De Belgische speurders gingen op de loer liggen. Een transactie van 20 kilo in maart 2001 resulteerde in een ripdeal. Kort daarop was er sprake van een nieuwe levering van liefst 45 kilo cocaïne. Eén kilo heeft een groothandelswaarde van zo'n 1 miljoen frank. De onderhandelingen gebeurden in bedekte termen. ,,Men sprak over Rolexen, Ferrari's of cola. Zelfs over aardbeien en olie, al is meneer Venninck allerminst een aardbeikweker en bar Trigon geen boorplatform'', aldus openbaar aanklager Chantal Lanssens cynisch.

,,De deal gebeurde in bedekte termen: ze hadden het over Rolexen, Ferrari's, cola, aardbeien of olie.''

In maart 2002 viel het gerecht binnen in het kasteel dat Venninck huurde en in zijn bar Trigon. Er werden, ook in een opslagplaats, alles samen 24.000 xtc-tabletten, 14 liter vloeibare xtc, een grote hoeveelheid cannabis en 60 gram coke gevonden. Het spul werd gebruikt tijdens sex- en drugsparty's in het kasteel, in de bar dienden de drugs voor de prostituées, de klanten en andere kopers én er werd ook uitgevoerd naar Engeland en Spanje. Verder werd een arsenaal verboden wapens -- een wapenpistool, wandelstokken met messen, honderden patronen,... -- gevonden.

Samen met Venninck staan ook zijn 'luitenanten' Gentenaar Philippe D.R. en Bruggeling Raphael R. terecht en de Maldegemse vrachtwagenchauffeur Freddy R. die de xtc transporteerde. Venninck's dochter Barbara, die officieel de boekhouding deed, wordt eveneens een belangrijke rol toegedicht.

Voor Venninck, ooit een succesvol zakenman aan het hoofd van Nederlands grootste beveiligingsfirma, eist de aanklager ruim vijf jaar cel en een verbeurdverklaring van 847.500 euro. De anderen riskeren 1 tot 3 jaar. De rechtbank spreekt zich uit op 30 juni.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees