Biscuiterie Willems uit Ertvelde komt naar Eekloos industrieterrein

Speculaas is weer thuis

EEKLO -
Drie grote industriële bedrijfstakken was Eeklo destijds rijk: het textiel, de meubels en de voeding met Stassano en de koekjesfabrieken. Daarvan is niet veel meer overgebleven, maar nu keert één van die ooit florissante Eeklose nijverheden terug. De gemeenteraad keurde maandagavond de verkoop goed van een stuk nijverheidsgrond aan de Ertveldse biscuiterie Willems, die er met een speculaasbakkerij wil starten.

De Ertveldse biscuiterie van de familie Willems komt zich in Nieuwendorpe vestigen, recht tegenover de Slachthuisstraat en tussen de Onze Lieve Vrouwestraat en etikettendrukkerij Conti-Label Pauwels. Het gaat om een perceel bouwgrond van om en bij de 8.300 m 2 en de kostprijs bedraagt bijna 164.000 euro. De familie Willems wil eind dit jaar beginnen bouwen en volgende zomer haar intrek nemen in de nieuwe fabriek.

De Biscuiterie Willems is sinds 1951 gevestigd aan de Stoepestraat in Ertvelde, maar wil nu nagenoeg de volledige productie van speculaas naar Eeklo overbrengen. Het bedrijf geeft momenteel 25 voltijdse personeelsleden werk, regelmatig op piekperioden aangevuld met een tiental interimarbeiders. Het bedrijf bakt jaarlijks twee miljoen kilo speculaas en is goed voor een omzet van vier miljoen euro.

Eeklo liet het bedrijf doorlichten en stelde vast dat het financieel en economisch gezond is. Bovendien is het stadsbestuur blij met de differentiatie op het industrieterrein en met het feit dat met een oude traditie opnieuw wordt aangeknoopt.


Tewerkstellingskansen
,,Wij zijn zeer te spreken over de manier waarop het Eeklose stadsbestuur ons dossier heeft aangepakt'', zegt een tevreden zaakvoerder Marc Willems. In afwachting van de nieuwbouw in Eeklo, blijft de productie in Ertvelde op volle toeren verder draaien en misschien kan ook nadien nog een deel ervan op Stoepe blijven. Biscuiterie Willems zal geen noemenswaardige hinder veroorzaken en het bedrijf biedt tewerkstellingskansen aan laaggeschoolden.

Voor de inplanting van de nieuwe koekjesfabriek moet het aflijningsplan van de Onze Lieve Vrouwestraat wel enigszins gewijzigd worden, maar dat zal volgens het stadsbestuur geen wezenlijke hinder voor de buurt meebrengen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees