Wel concessie voor zestig turbines op Thortonbank

Geen windmolens voor kust van Heist

BRUGGE -
Er komt dan toch géén windmolenpark voor de kust van Heist op de Vlakte van de Raan. De nieuwe federale staatssecretaris voor Energie, de Waalse liberaal Alex Zenner, heeft de domeinconcessie geweigerd voor een project met 36 turbines. Zenner kent wel een domeinconcessie toe voor een groot windmolenpark op de Thorntonbank, dertig kilometer uit de kust van Zeebrugge.

Het aantreden van Zenner heeft voor een belangrijke koerswijziging gezorgd. ,,Het geplande windmolenpark van de NV Fina-Eolia op de Vlakte van de Raan wordt afgevoerd'', zegt Zenner, ,,de molens zouden op 15 kilometer van de kust komen. Te dicht want de horizonvervuiling zou een negatieve invloed kunnen hebben op het toerisme en de streekeconomie.''

Zenners groene voorganger, de ondertussen afgetreden Olivier Deleuze (Ecolo) had nochtans midden april enthousiast aangekondigd dat hij nog snel de domeinconcessie zou toekennen. Maar de zware verkiezingsnederlaag van de groenen stak daar een stokje voor. Deleuze verdween voor hij zijn paraaf kon zetten. Zenners weigering zet ook uittredend federaal minister van Leefmilieu Jef Tavernier (Agalev) klem die al een openbaar onderzoek had gehouden met het oog op een bouwvergunning voor het project op de Raan. Tijdens het openbaar onderzoek was bezwaar ingediend door het gemeentebestuur van Knokke-Heist, de Bestendige Deputatie van West-Vlaanderen en overhandigde een veertienjarige jongen een petitie met duizenden handtekeningen aan VLD-minister van Justitie Marc Verwilghen, een fervent tegenstander van het turbinepark.


Buiten het zicht
Uitermate belangrijk is dat Zenner in één adem wél een domeinconcessie verleent aan C-Power voor de bouw van zestig windturbines op de Thorntonbank, dertig kilometer uit de kust van Zeebrugge, buiten het zicht van de kustgangers. ,,Het park zal instaan voor 1,3 procent van het totale Belgische elektriciteitsverbruik en kan deels tegemoet komen aan het Europese objectief om voor het jaar 2010 zes procent van de energie voor particulieren via hernieuwbare energiebronnen op te wekken'', motiveert Zenner. Volgens Zenner zou het project al in 2005 operationeel zijn.

Vorige week nog had premier Verhofstadt (VLD), naar analogie van wat kustminister Johan Vande Lanotte (SP.A) al maanden verdedigt, een windmolenpark op de Thorntonbank bovenaan zijn verlanglijstje gezet. Met de beslissingen van Zenner lijkt de toekomstige strategie uitgezet: géén windmolenparken meer dicht bij de kust maar alles concentreren op de Thorntonbank.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees