Pompen aan Ronselaerebeek moeten Dudzele droog houden

DUDZELE -
Om mogelijke wateroverlast in de regio Dudzele, Koolkerke, Oostkerke en Damme tegen te gaan, brengt de Zwin-Polder een aantal verbeteringen aan aan de Ronselaerebeek. Het werk is in uitvoering.

Zo is intussen al een pompgemaal aan de monding van de Ronselaerebeek gebouwd. ,,De bedoeling is om, bij wateroverlast in de winter, een veiliger peil voor de bewoners te garanderen. Dit nieuwe winterpeil is een compromis tussen de landbouw- en de natuursector'', zegt ontvanger-griffier Dirk Vancraeynest van de Zwin-Polder.

Vlakbij het pompstation is door de Polder een wachtbekken gegraven. ,,Dit voedt het pompgemaal. Tussen de Ronselaerestraat en het waterbekken is een haag geplant en is de wegberm verbreed tot een onderhoudszone, met een recreatieve functie. Hier zullen enkele hengelsteigers worden gebouwd'', aldus Vancraeynest.


Passage voor vissen
Voorbij het wachtbekken wordt straks de Ronselaerebeek heraangelegd over ruim drie kilometer: verlegging, verbreding, oeverwerken met ook vispaaiplaatsen. Alle toegangen naar de tegenoverliggende landerijen en weilanden krijgen nieuwe duikers. Op de verbrede berm komt een bomenrij. De Ronselaerestraat zelf krijgt een nieuwe slijtlaag.

Tenslotte voorziet de Polder op de Ronselaerebeek ter hoogte van de bestaande klepstuw, nabij het Schipdonkkanaal, een voor Vlaanderen uniek passagesysteem voor de vismigratie. En aan de samenvloeiing van de Romboutswerveader en de Reygaertsbeek bouwt de Polder een nieuwe koker voor de wateruitwisseling tussen beide stroomgebieden.

Aan het projectangt een prijskaartje van 2.500.000 euro. (CG)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees