Toeristische avond in openluchtmuseum Bachten de Kupe

Bokrijk ligt ook in Izenberge

IZENBERGE -
Het begon in de jaren 60 na een bezoek aan Bokrijk in Limburg. Een groep vrijwilligers rond hoofdman Marcel Messiaen kreeg de smaak van het verleden te pakken. Een Bokrijk in West-Vlaanderen, meer bepaald in Izenberge (Alveringem), daar zagen ze wel muziek in.

Her en der ging de enthousiaste bende gebouwen afbreken om die nadien in Izenberge op kerkgrond weer op te trekken. Tewerkgestelde werklozen staken een handje toe. De 18de eeuwse Kruukholschuur uit Leisele werd de eerste realisatie.

Maar de schuur staat al lang niet meer alleen. Een heel boerendorp verrees. Er zijn drie delen. De Houtlandse hoeve bezit onder meer een woning, schuur, kleine slachterij, bakhuis, wagenkot en stallen. Ga in elk geval eens plaats nemen op het toilet met twee gaten. Time was blijkbaar ook toen al money. In de winkelstraatjes vindt men een juwelierszaak, slagerij, kapsalon, doktershuisje, kruidenierswinkel met spekkenbokalen, bakkerij... Centraal ligt het dorpsplein met kiosk en oude ambachthuisjes zoals een wagenmakerij, smidse, zagerij, kuiperij, vlaszwingelarij, klompenhuis. Herberg 't Oud Wethuys is nog altijd een gelagzaal, maar was destijds ook een gemeentehuis. Het Landhuys De Zeemeermin herbergt de bibliotheek van auteur Jack Verstappen.


Nieuwe bestemming
voor veel gebouwen

Is dit nu echt het Kleine Bokrijk? ,,Hier staat alles dichter bij elkaar zoals in een echt dorp. Veel gebouwen kregen ook een nieuwe bestemming. Een woonhuis werd bijvoorbeeld winkel''', aldus directeur Marcel Messiaen. ,,En we bezitten tienduizenden voorwerpen, die we helaas niet allemaal kunnen tentoon stellen.''

Vrijdag 25 juli organiseert de VVV Alveringem een toeristische avond in het museum. Vanaf 18 uur is het domein gratis open voor het publiek. Vanaf 19.30 uur zijn er geleide bezoeken. De volkmuziekgroep Sinksenbruid zorgt voor ambiance.

  • Het openluchtmuseum Bachten de Kupe ligt aan het Sint-Mildredaplein in Izenberge, tel. 058-29.80.90. Het museum is dagelijks open van 10.30 tot 17 uur en op zon- en feestdagen van 14 tot 18 uur.
  • Corrigeer

    MEER NIEUWS