Popcentrum Noise gate werkt eerste maal samen met de Ploter in Ternat

Van repetitielokaal naar podium

TERNAT -
Noise gate, het oefencentrum voor pop- en rockmuzikanten in Ternat, zorgt vandaag, vrijdag, voor muziek in de Ploter met twee groepen die in de Noise gatelokalen repeteren. Misses Bombie en TFM-Bazaar verzorgen het voorprogramma van Flip Kowlier.

Noise gate opende een jaar geleden de deuren in Ternat om jong en beginnend muziektalent een plaats te geven om te oefenen en podiumkansen te creëren voor jonge muzikanten. Projectleider Hugo Tanghe legt uit hoe dat gebeurt.

 • Welke mogelijkheden krijgen die jonge muzikanten bij Noisegate?
 • Hugo Tanghe: ,,We hebben twee repetitieruimten uitgerust met drumstel en zanginstallatie. Groepen kunnen die huren. 's Avonds zijn dat amateurs, overdag professionele groepen. Omdat we subsidies krijgen van zowel het Vlaams gewest, als de provincie en de gemeenten en enkele sponsors, kunnen we die prijzen erg laag houden, zodat ze haalbaar zijn voor amateurs. Veel groepjes moeten nog repeteren in een garage of bij iemand thuis en dat zorgt vaak voor spanningen en geluidsoverlast. Met onze repetieruimten willen we hen een stapje vooruit helpen. We hebben zo'n veertig groepjes die regelmatig komen repeteren, waarvan ruim de helft op vaste dagen.''.

 • Je kan hier ook muziek leren spelen.
 • ,,We hebben ook een rockschool waar professionele muzikanten lesgeven. De gitarist van Raymond (van het Groenewoud) geeft bij voorbeeld gitaarles. Je kan ook kiezen voor saxofoon, zang, drums, keyboard, ... We zijn begonnen met twintig leerlingen en hebben er nu al zeventig. We organiseren ook regelmatig workshops. Dat kan zowel rond een muziekinstrument zijn zoals djembe of didgeridoo, maar ook over licht- en geluidstechnieken of wetgevingen rond muziekoptredens''.

 • Bij rockrally's in de streek is de prijs al vaak ,,een dag opnames in de studio van Noise gate''. Dat hebben jullie dus ook?
 • ,,We hebben ook een opnamestudio en die is net als de repetitieruimten zeer betaalbaar voor amateurs. We willen daarmee de grote opnamestudio's geen concurrentie aandoen, maar jonge groepen de kans geven goeie demo's te maken, waarmee ze zich kunnen profileren. Dan is er ook nog een infobalie waar muzikanten terecht kunnen voor informatie over de muzikale wereld, maar ook voor juridisch advies''.

 • Dit weekend werken jullie samen met de Ploter. Hoe is dat gekomen?
 • ,,De mensen van de Ploter hebben ons voorgesteld om het voorprogramma van Flip Kowlier te verzorgen. We hebben twee groepen geselecteerd die echt goed zijn en podiumkansen verdienen. Op een zijpodium in de hal speelt TFM-Bazaar en op het grote podium staat Misses Bombie .''.

 • Zijn er nog plannen op met de Ploter samen te werken?
 • ,,Zeker, in het voorjaar verzorgen we ook samen een evenement. We worden trouwens vaak gecontacteerd door culturele centra die advies vragen of op zoek zijn naar groepen. Voor beginnende groepen is het tof om in een cultureel centrum op te treden omdat die doorgaans technisch goed uitgerust zijn''.

 • Vrijdag 25 oktober om 20 uur in de Ploter, Kerkstraat in Ternat. Noisegate vind je op de Assesteenweg 218 in Ternat. Meer info op www.noisegate.be of contactpersoon Kristien De Vits 02-532.39.32.
 • Corrigeer

  MEER NIEUWS