Vlaamse gemeenschap drijft duizenden vissers weg uit Vossem

VOSSEM -
De Maatschappij ter bescherming van de riviervisserij moet het beheer van de visvijvers in het park van Tervuren vanaf nieuwjaar laten vallen. ,,Duizenden Vlaamse vissers moeten daardoor hun hobby opgeven'' vreest viswachter Marcel Beck van de Maatschappij.

In juni gaf de Federale overheid een deel van het park van Tervuren over aan de Vlaamse overheid. ,,De Maatschappij ter bescherming van de riviervisserij heeft de visvijver en een kleine reservevijver al decenia in beheer. Met de overdracht komt daar een einde aan want de Vlaamse overheid heeft de beheersovereenkomst meteen opgezegd. Vanaf nieuwjaar verliezen wij er onze rechten en we weten niet hoe het verder moet. De vissers die lid zijn van onze maatschappij en andere hengelaars komen vanuit alle hoeken van het land naar Vossem om er te vissen. Daarbij mogen kinderen op woensdagnamiddag en op vrije dagen gratis vissen. Die kinderen en volwassenen moeten de vislijn nu aan de haak hangen'' vreest Marcel Beck.

,,Ik weet niet waarom men die beslissing genomen heeft. Totop heden betaalden wij meer dan vijftienhonderd euro voor de huur van de vijver. Wij hebben er ongeveer twintig ton vis zitten. Vermits die onze eigendom is, halen we die er voor de vervaldatum af. Maar we weten niet waar we die vis moeten uitzetten. Het gaat om het grotere kaliber dat je niet op kleinere vijvers kwijt kan. De Vlaamse overheid belooft dat ze er opnieuw vis zal uitzetten. Maar in dat geval gaat het slechts om een vierhonderdvijftig kilogram. De nieuwe eigenaar verliest er natuurlijk ook het toezicht. We hebben al verschillende keren een onderhoud aangevraagd met de verantwoordelijken van het bevoegde ministerie. Maar telkens vangen we bot'' zegt viswachter Beck.

,,Aan de ene kant zegt men dat de vissers mogen blijven hengelen als ze een visvergunning van de Vlaamse Gemeenschap aanvragen. Andere bronnen zeggen dan weer dat de Vlaamse Gemeenschap de oevers van de vijver wil versterken. Dat is een goede zaak. Maar daar is pas vanaf 2006 geld voor. Op ons voorstel om de vijver tot dan in beheer te mogen houden, antwoordt men dat de oevers in veel te slechte staat zijn om veilig vissen nog mogelijk te maken. Begrijpe wie begrijpen kan'' klaagt Marcel Beck. (WFH)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees