Laatstejaars van VTI Beringen op stage bij bejaarden en gehandicapten

Jongeren helpen in rusthuis

BERINGEN -
Voor de laatstejaars van het VTI (Vrij Technisch Instituut) was het wel even wennen: in plaats van op de schoolbanken kwamen zij terecht in bejaardentehuizen en instellingen voor gehandicapten, verspreid over heel Limburg. De driedaagse kaderde in de actieve bezinning, die de vroegere retraite vervangt. De leerlingen waren zelf vragende partij om ,,iets te doen'' en niet enkel te praten.

Michel Cespedes, Bert Mombers en Dries Pollaris kozen voor zorgcentrum De Fakkel in Paal, waar 42 senioren verblijven. Erg op hun gemak zijn ze niet, zoveel is duidelijk. ,,Het is hier niet echt mijn ding'', geeft Bert toe. ,,Ik doe toch liever mijn eigen vak, houtbewerking.''

Animatrice Sylvie Beets heeft alle begrip voor zijn onwennig gevoel: ,,Mensen en zeker senioren zijn fragiel. Heel wat anders dus dan dat de leerlingen gewoon zijn.''

Michel Cespedes vindt de driedaagse wel een leuke afwisseling, maar is evenmin van plan zijn hele leven te wijden aan de bejaardenzorg.


Dementie viel niet op
De Fakkel telt nogal wat demente bejaarden, maar dat is het drietal niet echt opgevallen. ,,De senioren zijn wel heel spontaan'', vindt Bert. ,,Ze zijn blij als ze je zien komen.'' Michel heeft zich verdienstelijk gemaakt bij het tegenhouden van een bejaarde, die naar buiten wou.

De jongeren krijgen ook tips mee hoe ze met de bejaarden moeten omgaan, harder spreken of zelfs roepen bijvoorbeeld naar hardhorigen. ,,Het meeste leer je echter door ervaring'', geeft Sylvie hen mee. ,,Je moet bijvoorbeeld ook rustig kunnen praten met de mensen, hen op hun gemak stellen. In de voormiddag hebben heel wat mensen rust nodig en dat moet je respecteren''.

Het trio heeft er een sessie knutselen met de bejaarden op zitten voor de kerstmarkt in het zorgcentrum. Daarop worden ook familie en vrienden verwacht. ,,De fijne motoriek, de afwerking, dat kunnen de bejaarden niet. Daarom is het goed dat deze jongeren er zijn'', zegt Sylvie. Er is ook een quiz, ,,goed voor de geheugentraining''. De jongeren dragen de koffie rond, dekken de tafel en dienen het eten op in het restaurant.

,,Voor veel jongeren is deze driedaagse een openbaring'', weet leraar godsdienst en initiatiefnemer Paul Wuyts. ,,In het begin vinden ze het initiatief soms maar niks, maar na afloop denken zij vaak heel anders over het werken in zo'n instelling en krijgen ze veel meer respect voor de mensen die er werken. Soms zet er zelfs eentje de stap naar een professionele loopbaan.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees