Nakomelingen van vermoorde veldwachter herplaatsen gedachteniskruis op grens van Vlekkem en Zonnegem

Kruis van Engelbert wordt symbool voor vrede

VLEKKEM -
Het gerenoveerd gedachteniskruis aan de vermoorde Vlekkemse champetter Engelbert Van Den Bossche wordt een volksmonument dat oproept tot vrede. Dat is de wens van de meer dan honderd nakomelingen van de familie Van Den Bossche die het kruis op de grens van Vlekkem met Zonnegem lieten herstellen, herplaatsen en herinwijden.

Bijna honderdtwintig jaar geleden werd de Vlekkemse veldwachter Engelbert Van Den Bossche vermoord door twee wildstropers die hij in de velden tussen Vlekkem en Zonnegem op heterdaad had betrapt. Niemand zou zich dat treurige feit allicht nog herinneren, ware het niet dat een arduinen kruis al decennia lang de plek van gebeuren aanduidt en de familie tot op de dag van vandaag de herinnering aan overgrootvader Engelbert levendig hield.

Om de vijf jaar organiseert de familie Van Den Bossche in Vlekkem een familiefeest met een wandeling naar het kruis. De voorbije jaren was het kruis in verval geraakt. Marcel Van Den Bossche en echtgenote Rita Bogaert uit Bambrugge namen het initiatief om het beeld te laten restaureren in de steenkappersschool van Herzele. Het gemeentebestuur van Sint-Lievens-Houtem zorgde intussen voor een veiliger inplantingsplaats.


Achterkleinzoon
Zondag werd het gerenoveerde kruis onder ruime belangstelling heringewijd. Met de fanfare voorop zakten tientallen familieleden, notabelen en belangstellenden af naar het plantsoentje in de Diepenborreveldweg. E.H. Paul Van De Winkel, achterkleinzoon van de vermoorde veldwachter, leidde de plechtigheid en sprak de wens uit dat het volksmonument een rust- en bezinningspunt zou worden in onze al te agressieve samenleving. Een andere famiilietelg, heemkundige Jan Boelaert, gaf een uiteenzetting over het leven en de dood van overgrootvader Engelbert. De omstandigheden van de moord zouden nooit helemaal opgehelderd zijn.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees