Programmadirectrice Katrien Laporte stapt voortijdig op

2002-PLOEG HERTEKEND

BRUGGE -
De Gentse Katrien Laporte (38), bij Brugge 2002 verantwoordelijk voor de podiumkunsten, neemt ontslag. Wellicht kon ze zich niet meteen terugvinden in de nieuwe programmatiestructuur waarin haar bevoegdheid enigszins werd afgeslankt. In het nieuwe 2002-concept gaat de leiding volledig naar programmator Jan Vermassen, Gerd Van looy wordt productieleider.

Katrien Laporte kwam rechtstreeks van het Gentse theaterhuis Victoria naar Brugge 2002 gestapt, van bij de start van het project. In de voorbije twee jaar tekende ze een stevig programma podiumkunsten uit dat soms vervaarlijk balanceerde op de grens van de highbrow. De titel van een recent Het Nieuwsblad-interview luidde ,,Katrien Laporte weerlegt kritiek op ,,moeilijk'' Brugge 2002'' . Dat ,,moeilijk'' speelde haar parten. Bovendien droeg ze de reputatie mee van een ,,felle madam'' te zijn, wat niet bij iedereen in de Brugse culturele sector in even goede aarde viel.

Daarnaast was het evenmin een geheim dat het programmaluik jeugd haar bijzonder moeilijk viel. Zei ze in het interview: ,,Muziek en podiumkunsten kan ik vrij goed vatten, maar het jongerenluik is vrij zwaar omwille van de veelheid van activiteiten en omwille van het gebrek aan producerende partners in Brugge''. De wrevel zat echter dieper.


Consistent
Toch is Katrien Laporte erin geslaagd een consistent podiumkunstenprogramma samen te stellen dat eind september in de catalogus verschijnt. Het luik jeugd werd er weliswaar uit gelicht en met Gerd Van looy (deSingel, Les Ballets C de la B) werd een bekwaam productieleider aangetrokken.

Begin mei nam Laporte enkele weken familiaal verlof. In diezelfde periode tekende Brugge 2002 een andere programmatiestructuur uit. In plaats van de twee programmadirecteuren uit het oorspronkelijke concept (Vermassen en Laporte) neemt Jan Vermassen voortaan de algemene leiding op zich. Of Laporte zich in die nieuwe context niet genoeg kon terugvinden, is niet bekend. De persmedeling van 2002 legt de nadruk ,,op haar privé-situatie'', en vond ,,nu het juiste moment om tot een dergelijke beslissing te komen''.

Katrien Laporte zelf wil geen commentaar toevoegen aan de perstekst die door Brugge 2002 werd verspreid: ,,De enige figuur die daar iets kan over zeggen is Hugo De Greef'' zegt ze aan de telefoon.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees