Francia Media-project plaatst Ename op Europees voorplan

Gerestaureerde kerk overdondert prinsenpaar

ENAME -
Met ingehouden adem tuurden prins Filip en prinses Mathilde gisteren rond in de Sint-Laurentiuskerk van Ename. Zichtbaar onder de indruk van het prachtige eindresultaat van een restauratie die twee jaar in beslag nam en die de Enaamse kerk weer haar oorspronkelijke uitzicht van zowat duizend jaar geleden gaf. Daags voordien was het gebouw, dat bestempeld wordt als één van de best bewaarde preromaanse bidplaatsen in België, in aanwezigheid van Vlaams minister Paul Van Grembergen exclusief voor de pers opengesteld. En de minister had bijzonder leuk nieuws voor Ename meegebracht.

Minister Van Grembergen liet weten dat het huidige Instituut voor het Archeologisch Patrimonium (IAP) omgevormd wordt tot het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed en daarbij de roepnaam BRON krijgt. Belangrijk voor Ename is dat de Oost-Vlaamse buitendienst van BRON daar gehuisvest zal worden. Dat zal gebeuren in het Enaamse erfgoedcentrum, een nog op te trekken gebouw aan de rand van de archeologische abdijsite.

Ook op financieel vlak had de minister aardig nieuws in petto. De voornaamste restauratiefase van de Sint-Laurentiuskerk mag dan al achter de rug liggen, toch wacht er in het oost- en westkoor nog verder onderzoek en restauratie. Van zodra dat dossier door de dienst Monumenten en Landschappen groen licht krijgt, beloofde Van Grembergen de nodige financiële middelen te zullen vrijmaken zodat op korte termijn de restauratie van de kerk voltooid kan worden.


Project
En de minister liet ook weten vanaf nu tot 2006 jaarlijks 100.000 euro uit te trekken ter ondersteuning van het Enaamse Francia Media-project. Het is een ambitieus, internationaal programma dat erop gericht is het rijke Europese patrimonium dichter bij het grote publiek te brengen. Francia Media is een historische term, die slaat op een gebied dat zich uitstrekt van Friesland tot centraal Italië.

Het project heeft onder andere tot doel een cultureel toeristische reisroute uit te bouwen, die strekt van de Benelux over Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië, Slovenië en Kroatië. Eén van de blikvangers wordt een internationale multimediale tentoonstelling die in september 2004 in Ename wordt geopend.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees