Gauwdieven Oostende achter de tralies

27 jaar cel voor Roemeense bende

OOSTENDE -
Vier Roemeense gauwdieven werden gisteren door de correctionele rechtbank van Veurne veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar, een vijfde bendelid kreeg zeven jaar. In vijf maanden tijd maakte de bende 270 slachtoffers. De meesten werden beroofd tijdens het evenement Oostende voor Anker vorig jaar.

Rechter Marc Daenen van Veurne noemde de vijf beklaagden noodzakelijke radertjes uit een internationaal netwerk. Ze pleegden gauwdiefstallen en bemachtigden bankcodes van oudere mensen die hun nummer hadden opgeschreven om het niet te vergeten. Tegen de vijf dieven -- ook de vier die na het betalen van een borg vrijkwamen -- werd de onmiddellijke aanhouding bevolen.

Vooral veel Oostendenaars werden de dupe van de bende. Eén minderjarige Roemeen liep eerder al in Brugge een straf op. Hij werd tijdens Oostende voor Anker 2001 door getuigen in bedwang gehouden, nadat hij tientallen slachtoffers had gemaakt. Toen de politie hem oppakte, had hij de pakken geld nog op zak, genoeg om heel wat van zijn slachtoffers al gedeeltelijk terug te betalen. Zijn kompanen waren gevlucht, maar konden in Nieuwpoort worden ingerekend, waar ze opnieuw hadden toegeslagen.

271 slachtoffers van de bende legden klacht neer. De bedragen die ze vorderen, variëren van de prijs voor een nieuwe identiteitskaart tot een bedrag van 1.900 euro, geld dat met de gestolen Visa- of bankkaart werd afgehaald.

Rechter Daenen veroordeelde Ramona Bunghez, de nog steeds aangehouden Marin Ionele, Michai Lupsa en Sorin Popescu elk tot vijf jaar gevangenisstraf en een geldboete van 2.500 euro (100.000 frank). De zwangere Michaela Habeanu, die eerder al voor gelijkaardige feiten werd veroordeeld, kreeg zeven jaar effectief.

Een van de bendeleden werd nog niet berecht. Dat gebeurt binnenkort, nu hij zijn procedureslag om aan het Belgisch gerecht te ontkomen, heeft verloren. De rechter beval de onmiddellijke aanhouding van de vijf. De advocaten van de beklaagden smeekten nog om dat niet te doen, omdat hun cliënten in ons land een regularisering proberen te krijgen. Toen Marin Ionele in de boeien werd buitengeleid en nog riep ,,Je n'ai jamais volé'', werd het sommige slachtoffers te veel. Die barstten in tranen uit.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees