Uitbaatster heroïnevilla Kortemark krijgt strafvermindering

Broers uit Waregem spil van heroïnehandel tussen Kortrijk en Veurne

VEURNE -
Een vrouw uit Zedelgem, die eind mei werd veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor het uitbuiten van een illegale prostituee, zag haar straf herleid tot een jaar voorwaardelijk. Ze baatte Villa Cartel in Kortemark uit. Deze week kwam aan het licht dat de villa de draaischijf is van een grootschalige drugshandel van de Marokkaanse broers Fuad en Youssef R. De twee werden zondag aangehouden.

De vrouw (42) uit Zedelgem en Oleg Zazlousli (34) uit Antwerpen werden op 28 mei veroordeeld tot vier jaar cel. Beiden werden voor tien jaar uit hun burgerrechten ontzet en kregen een boete van elk 5.000 euro. Hun onmiddellijke aanhouding was gevraagd. Toch verscheen de vrouw gisteren vrij voor de rechter en ging ze nadien vrij naar huis.

Rechter Marc Daenen in Veurne herleidde zijn eigen vonnis tot een jaar voorwaardelijke celstraf. Hij argumenteerde zijn beslissing met de woorden ,,de beklaagde wil definitief breken met het milieu. Een straf met uitstel is voldoende om te behoeden dat ze hervalt''.

De strafbare feiten dateren van begin 1999. Zazousli, een Rus uit Antwerpen, bracht de 22-jarige Hanna naar Kortemark. Daar werd de illegale Oekraïense verplicht zich te prostitueren. ,,Vanden Berghe creëerde de plaats waar dat kon,'' stelt het parket, dat in beroep wil gaan tegen de herziening. Het parket weet immers dat de Villa Cartel in Kortemark ook het werkterrein was van de gebroeders Fuas en Youssef R. Die twee Marokkaanse broers uit Waregem werden zondag in het Kortrijkse aangehouden en aan Veurne overgeleverd.


Prostitutie
Het onderzoek naar de Marokkaanse broers is al maanden aan de gang en startte nadat diensters uit Villa Cartel de broers als drugsleveranciers hadden aanwezen. Sommige diensters werden in de prostitutie verplicht heroïne te gebruiken die het duo leverde, teneinde zonder schroom de klanten te behagen. Een van de verslaafde diensters werd zelfs een tijdlang aangehouden, nadat ook bij haar thuis heroïne werd gevonden. Ook zij wees de broers aan als regelmatige leveranciers van cocaïne, heroïne en speed.

Beide Waregemnaars zijn niet aan hun proefstuk toe. Een van hen werd in 1999 in Kortrijk tot vier jaar cel veroordeeld voor het organiseren van schijnhuwelijken tussen Marokkanen en Belgen. Hij liep zondag echter vrij rond, terwijl de beroepsprocedure hangende is. Vorig jaar nog werd hij veroordeeld voor dealen in een café in de Waregemse stationsbuurt. Hij kreeg toen twee jaar cel, waarvan de helft effectief. De raadkamer van Veurne oordeelt vrijdag over de verdere aanhouding van de broers. (YNG)
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees